Доларът достигна до 13-месечен връх срещу еврото

599
Доларът достигна до 13-месечен връх срещу еврото

Доларът отлетя в понеделник до 13-месечен връх срещу еврото, докато йената изригна при масово ликвидиране на рискови активи заради липсата на координирани световни действия срещу кредитната криза. Дилърите свалиха еврото до нива под 1.35, оставайки скептично настроени към плана от уикенда на лидерите на четирите най-големи европейски икономики. В допълнение, европейските правителства бяха принудени да спасяват огромни банки и да защитават дребните вложители.

Повишените рискове, които провокираха масови разпродажби на ценни книжа в целия свят, доведоха до най-силното дневно нарастване на йената след азиатската криза през 1998 година. Печеливши бяха японската валута и долара, тъй като на разпродажби бяха подложени високо доходните валути като австралийския и новозеландския долар, а причината беше бурята обхванала финансовите пазари.

Бягството към долара като средство за защита е просто защото повечето краткосрочни ценни книжа, като например американските съкровищни бонове, са деноминирани в долари. Анализатори отбелязаха, че лихвите по ЛИБОР остават с 200 пункта над нормалните нива и това означава, че уплахата на пазарите няма да изчезне, докато не се появят съвместни усилия от целия свят. Един от вариантите за съвместни действия е всички големи централни банки да намалят основните си лихвени проценти.

Еврото падна до 1.3444 срещу долара и това е най-ниско ниво след август 2007 година. В края на деня котировките бяха на 1.3536, което е спад от 1.7%. Единната валута обаче пострада доста по-сериозно срещу йената и достигна три годишно дъно на 135.03. В края на деня котировките бяха 138.02, което е спад от 4.8%.

В момента на пазарите царуват опасения от дезинтеграция на европейската финансова система. Причината е, че институционалната рамка в еврозоната не е създадена така че да има бърза реакция при кризи. Европейските банки сериозно пострадаха от кризата започнала в САЩ, когато миналата година пазара на недвижимите имоти се срина, а лошите ипотечни кредити рязко нараснаха.

Междувременно повечето европейски правителства предложиха гаранции за банковите депозити, докато регулаторните власти от Вашингтон до Сеул са опитват да преодолеят най-голямата финансова криза за последните 80 години. Действията на Стария континент са в пълен контраст с тези в САЩ, където Конгреса прие плана на правителството за 700 милиарда долара. Гъвкавостта, която дава пакета от мерки за американската икономика, най-вероятно ще оказва подкрепа на долара.

Сривът на индексите на Уолстрийт обаче, където индекса Dow Jones за пръв път през последните четири години затвори под 10 000 пункта, оказва натиск върху щатската валута поне срещу йената. Долар/йена поевтиня до четири и половина годишно дъно на 100.26 и отчете най-големия спад за последните 10 години. Търговията приключи при 101.99 или това е понижение от 3.1%.

Дълго време йената беше използвана като евтин актив за покупките на всякакви инвестиции и сегашната паника на финансовите пазари доведе до ликвидиране на тези позиции и невероятен растеж на японската валута, който няма нищо общо с фундаментите в Япония. Най-потърпевш беше австралийския долар сринал се до четири годишно дъно срещу йената и долара в очакване на агресивно намаление на австралийските лихви рано сутринта днес. Новозеландският долар не остана по-назад и удари шест годишно дъно срещу йената.

Днес рано сутринта Австралийската централна банка повиши много агресивно лихвите със 100 базови пункта до 6.% при очаквания за намаление с 50 базови пункта.
ЕUR/USD

Съпротива са преодолените 1.3665, бивше рекордно дъно и 1.3880, многомесечното дъно от месец септември. Следва бариера при 1.40. Подкрепа е дъното от края на миналата година на 1.3360, следвана от 1.3260 и 1.30.

USD/JPY

Двойката продължава да се търгува в рейндж без ясно изразена посока. Съпротива е преодоляното двойно дъно на 103.50. Следва 105, а след това върха от 22 септември на 107.15. При спад подкрепа 101, следвана от 100, което вчера удържа поевтиняването. 

GBP/USD
 
Съпротива е 1.76, което в моменте не позволява растеж, следвана от върха от сряда на 1.7870 и 1.80. Подкрепа е дъното от вчера на 1.7340, следвана от дъното от април 2006 година на 1.7250. Много важна подкрепа е 1.7050.

USD/CHF

Съпротива е 1.15, следвана от върха от декември 2007 година на 1.1593. Подкрепа е 1.1220, следвана от дъното от 1 октомври на 1.1145, а след това идват 1.10 и дъното от миналия вторник на 1.0886.

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg