Доларът и йената продължават да отстъпват позиции

965
Доларът и йената продължават да отстъпват позиции

Доларът продължава да отстъпва позиции на валутните пазари. Зелените пари се повишиха единствено срещу японската йена, което е следствие на съвместната програма на Г-7 за изкуствено понижаване на курса на йената. Като основна причина могат се изтъкнат занижените прогнози за БВП на САЩ. Експертите на Федералния резерв ревизираха прогнозата за БВП за Q1, от 4,0 на 2,3 %. МВФ от своя страна намали прогнозата за БВП на САЩ до 2.8% спрямо 3.0%, докато за Европа е ревизиран във възходяща посока до 1.6 %.

Еврото продължава да се представя на добро ниво срещу основните си конкуренти на пазара, въпреки лошите икономически данни и понижените рейтинги на периферните икономики от Еврозоната. Единната валута се повиши спрямо нисколихвените валути, като японската йена (до 117.45) и американският долар (до 1.4147). Спрямо японската валута това е 10-месечен връх за еврото.

Mеждународната рейтингова агенция Standard & Poor's, понижи рейтингите на Португалия и Гърция, изтъквайки като причина факта, че новите правила на ЕС относно спасяването на държави, може да означават, че и двете страни в крайна сметка няма да се справят с обслужването на задълженията си. Рейтинговата агенция Fitch заяви, че рейтинга на Португалия може да бъде понижен отново, ако няма споразумение за финансова помощ с ЕС-МВФ. От агенцията допълниха, че натискът върху Гърция за ново понижение също се увеличава.

Икономическото доверие в еврозоната се е понижило през март, според редовния месечен доклад на Европейската комисия. Това се отдава на поскъпването на петрола и опасенията, свързани с ядрената криза в Япония. Индексът, измерващ доверието, се е понижил до 107.3 пункта от 107.9 през февруари. Спадът се оказва по-голям от очакванията на анализаторите. Въпреки че доверието в индустриалния сектор на еврозоната остава стабилно, то се влошава в областта на услугите, потреблението, търговията на дребно и строителството. Бизнес доверието също намалява за първи път от девет месеца. Данните отразяват песимизма относно бъдещата обща икономическа ситуация, бъдещата финансова ситуация на потребителите и тяхната способност да спестяват средства през следващите 12 месеца, уточняват от комисията.

Паунда се покачи до 1.6082 спрямо долара, вследствие на по-добрия баланс относно продажбите на дребно в Англия и от покупките на GBP/JPY. Продажбите на дребно в Англия нарастнаха през март спрямо същия период на миналата година според Конфедерацията на английските индустриалци, според която над 42 % от анкетираните регистрират ръст на продажбите през март спрямо 27 % с негативни отговори.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg