Доларът остава под наблюдение за инвеститорите

744
Доларът остава под наблюдение за инвеститорите

Доларът се оказа под нов натиск от продажби през петъчната търговия след по-слабите от очакваните данни за пазара на труда в САЩ за юли и низходяща ревизия на данните за работната заетост през юни. Официалната статистика на министерството на труда показа, че американската икономика е загубила 131 хил. работни места при очаквания за спад на заетостта с 60 хил. Данните за юни бяха ревизирани надолу със 125 хил., което означава, че реалният спад на заетостта за предходният месец е 221 хил.

Тези по-слаби данни затвърдиха опасенията за забавяне на икономическото възстановяване в САЩ и засилиха очакванията, че на следващото заседание на FOMC (Комитет за операции на открития пазар) към Федералният резерв, може да обмисли нови мерки за стимулиране на икономиката чрез евентуална нова програма за количествени улеснения.

Доларът буквално се срина непосредствено след данните и достигна нови рекордно ниски стойности срещу всички основни валути. Еврото регистрира най-високата си стойност срещу зелените пари от началото на месец май в 1.3332 долара. Данните провокираха спад и на USD/JPY към ново дъно за годината в 85.01/02 йени - точно над 85.00 важната близка опционна бариера и не много далеч от 15 годишното дъно на долара в 79.75.

Друга причина за натиска върху зелените пари беше търговският дефицит на САЩ, който достигна астрономически нива. В исторически план, настоящите нива на търговския дефицит блокират ръста на индексите и провокират към рецесия. Федералният резерв няма друг вариант освен рязко поевтиняване на долара и запазване на ниската лихва, което ще доведе до поскъпване на облигациите и стимулиране на ръста на индексите. Евентуално разширяване на политиката на количествени улеснения ще предизвика спад на цените на облигациите, отлив на инвеститори и ще влоши платежния баланс.

Позитивно за еврото се оказа и изказването на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, който заяви, че Европа се възстановява по-бързо от предвиденото и паричните пазари се подобряват. Тези фактори проправят пътя на ЕЦБ да изтегли инструментите за ликвидност, използвани за справяне с финансовата криза. Тъй като икономиката в еврозоната се възстановява и пазарът на облигации в региона показва признаци на стабилизиране, ЕЦБ спира купуването на дългове на закъсалите страни.

Тази нощ пазарът отвори без резки колебания спрямо петъчната сесия и продължи при вяла търговия. EUR/USD се търгуваше в тесни граници, между 1.3274/94.

Тази седмица отново предстоят редица важни събития, касаещи съдбата на долара. Съществено значение за неговото бъдеще ще окаже заседанието на Федералният комитет във вторник, а в петък се очакват и важните данни за продажбите на дребно и за инфлацията. В петък се очакват и важните предварителни данни за БВП на Германия, Франция и цялата Еврозона за второто тримесечие на 2010г.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg