EUR/USD рязко се понижи

1067
EUR/USD рязко се понижи

Германия успя да продаде 4.06 млрд. евро под формата на 10-годишни облигации на търг, проведен в сряда. Търсенето бе по-високо, отколкото през ноември, а средната печалба е намаляла до 1.93% след предишните 1.98%.

Облигационен търг се проведе също и в Португалия, където правителството продаде ценни книжа с падеж през април 2012 г. при средна доходност от 4.346%, в сравнение с 4.873%, колкото трябваше да бъдат платени на търга на 7 декември. Търсенето надвишава 2.4 пъти размера на сметките, които се предлагат.

Междувременно в Испания вестник „Експансион“ съобщи, че правителството на премиера Мариано Рахой може да поиска от ЕС и МВФ средства за преструктуриране на испанския финансов сектор. Слухът по-късно бе отречен от министъра на съобщенията Мартинес Кастро, който заяви, че Испания не търси външна помощ.

Технически анализ

EUR/USD

Двойката завърши сесията драстично по-ниско, тъй като участниците на пазара продължават да се тревожат за здравето на банковата система в ЕС, след като УниКредит бе принудена да продаде акциите си с по-висока отстъпка. В допълнение към това, има загриженост за задаващото се предлагане на дълг, по-специално, това на Франция в четвъртък, което означава, че мечите настроения надделяха и по време на сесията. И все пак, двойката успя да отскочи от 1.2900 и бе във фаза на възстановяване в заключителните етапи на сесията. По отношение на техническите нива, подкрепа се наблюдава на 1.2904, 1.2858 и след това на 21-дневно ниско ниво на Болинджър при 1.2783. От друга страна, нивата на съпротива се виждат на 1.3077 и след това при 1.3120.

GBP/USD

Двойката не успя да завърши по-високо въпреки многообещаващите макроикономически данни на Великобритания и вместо това цената бе доминирана от отрицателен поток от новини, свързани с еврото. По отношение на техническите нива подкрепа се наблюдава на 21DMA линия на 1.5580 и след това на 21-дневно ниско ниво на Болинджър при 1.5407. От друга страна, нивата на съпротива се виждат на 1.5672 и след това при 1.5729.

USD/JPY

Двойката остана през сесията почти без промяна след нарастването на риска, а чувствителните търговски потоци се компенсират от по-силен индекс на щатския долар, който се установи по време на сесията до 0.56%. Като се има предвид, че политиците в Европа досега не са успели да разрешат кризата с държавния дълг се предполага,че двойката ще остане под натиск, което от своя страна ще засили спекулациите за друга интервенция от централната банка.

ИП Евро-Финанс АД, Отдел Международни Финансови Пазари

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg