Европейските банки получават още 530 млрд. евро от ЕЦБ

1196
Европейските банки получават още 530 млрд. евро от ЕЦБ

Банките в Еврозоната ще получат повече пари от ЕЦБ на фона на усилията за финансовата институция за справяне с дълговата криза на Стария континент.

Базираната във Франкфурт централна европейска финансова институция ще отпусне на 800 финансови институции сумата от 529.5 млрд. евро за 1 092 дни.

Това се оказа значително над средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха отпускане на 470 млрд. евро.

На банките бяха отпуснати 489 млрд. евро в първата операция по рефинансирането им за три години през декември миналата година.

Облигациите и фондовите пазари регистрираха ръст при първия три-годишен заем отпуснат на банките, като анализаторите не изключват възможността това да се случи и сега.

Еврото регистрира понижение след обявяването, като поевтиня до 1.3430, след което върна част от изгубеното и се търгуваше на нива от около 1.3445.

Доходността на 10-годишните немски облигации продължи да се понижава, като италианските и испанските двугодишни облигации поскъпнаха.

„Има голяма разлика между това да се спре спада и да започне възстановяване“, коментира Стив Бароу, ръководител на Standard Bank Plc, цитиран от Bloomberg.

Икономиката на 17-те членки на Еврозоната все още се очаква да отбележи контракция от 0.3% през тази година, а дълговата криза накара правителствата на европейските страни да ограничат харчовете си.

От първия тригодишен кредит, отпуснат от ЕЦБ, доходността на двугодишните държавни облигации на Испания се понижи до 2.24% от 3.6% преди това, докато тази по италианските намаля до 2.14% от 5%. Индексът Euro Stoxx 50 се е повишил с 9% от началото на годината.

Тригодишните кредити се отпускат на европейските финансови институции при рекордно ниска лихва от близо 1% за целия период, като банките имат опция да върнат средствата след една година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

baihui
# 0
20:02 | 29 February 2012
Ewiak Ryszard, i posle kvo ?
Ewiak Ryszard
# 1
18:02 | 29 February 2012
Какъв ще бъде края на тази криза? В Библията се казва: "И [северният цар = Русия] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [атеистична държава]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [финансово-икономическо и геополитическо земетресение, разпадането на Европейския съюз и НАТО. Руски войски ще се върнат в много страни от бившия Източен блок]. И ще влезе на юг [Грузия], но няма да бъде както първия път [1921], или като втори път [2008]." (Даниил 11:28,29) Тогава САЩ ще нападнат Русия. (Даниил 11:30a) Това ще бъде ядрена война. (Откровение 6:4) "Голяма сабя" = ядрено оръжие. Това ще бъде "начало на родилни болки". (Матей 24:7,8)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg