Европейските валути растат, подкрепени от плановете на правителствата

755
Европейските валути растат, подкрепени от плановете на правителствата

Доларът отчете в понеделник най-слабия си ден срещу еврото за последните три седмици, а йената също поевтиняваше, тъй като кредитните условия на пазарите се подобриха, след като централните банки предприеха серия от мерки, за да облекчат световната финансова система. Еврото и стерлингът от друга страна поскъпваха, подкрепени от обявените намерения на правителствата във Великобритания, Франция и Германия да рекапитализират банковите си системи.

Увеличените рискови покупки бяха основна тема на пазарите в понеделник, тъй като Федералния Резерв, Европейската централна банка, Английската централна банка и Швейцарската национална банка заявиха, че ще осигурят търговските банки с толкова ликвидни американски долари от колкото имат нужда, както и че това ще стане при фиксирани курсове, за да се подобрят условията на паричните пазари. От това обаче излезе интересното заключение, че цялата идея за поскъпване на долара при проблемите на кредитните пазари през последните седмици е грешна. От това се възползва единната валута, която спечели също така и от ясно оповестения банков план на европейските правителства. Резултатът беше поскъпване на евро/долар в посока 1.37.

През последните два месеца зелените пари печелеха от необикновените условия на паричните пазари. Тъй като глобалните транзакции все още се извършват предимно в долари, по-високите лихви на паричните пазари подкрепиха щатската валута, като банки и фондове търсеха долари, за да останат ликвидни. В допълнение инвеститорите считаха САЩ все още за най-безопасното място в света при спад на световната икономика. Това се дължи на предприетите смели мерки от американското правителство за спиране на кризата на финансовите пазари, далеч преди други официални монетарни институции да го направят.

В края на деня еврото нарасна до 1.3592, което е увеличение от 1.3% и е най-добрия му ден след 22 септември. Единната валута завърши на цял цент под интрадневния връх, но и далеч над дъното от петък на 1.3257, което беше най-ниска стойност след март 2007 година. Борсите в Япония и Канада бяха затворени, както и пазара на облигации в САЩ, заради национални празници, което доведе до по-малко търгувани обеми.

Еврото напредна с 2.4% срещу йената до 138.31, а доларът нарасна срещу нея с 1.1% до 101.76. Освен долара, йената беше най-печелившата валута при увеличените рискове през последните месеци и проблемите на финансовия сектор. Инвеститорите ликвидираха carry trade позиции на стойност милиарди долари, които бяха финансирани от ниско лихвената йена и това доведе до нейното силно поскъпване.

Ако вчерашните настроения се запазят през следващите дни и седмици, то йената най-вероятно ще поевтинява. В съответствие с намалелите рискове, лихвите за междубанковите заеми в долари, евро и стерлинги също спаднаха. Тримесечният ЛИБОР при еврото отчете най-голям спад тази година, докато този при долара най-голямо намаление след месец март. Борсовите индекси по целия свят нараснаха, а американските отчетоха най-силния си ден в историята, след като миналата седмица регистрираха най-силно седмично намаление за всички времена.

Междувременно стерлингът поскъпна с 1.8% до 1.7350 срещу долара при спад в петък до пет годишно дъно от 1.68. Подкрепа на валутата оказа съобщението на английското правителство, че ще излее 64 милиарда долара в три от най-големите банки на острова, за да възстанови доверието на пазарите. Франция и Германия също съобщиха конкретни планове, а САЩ, които по-рано този месец приеха извънреден на стойност 700 милиарда долара, обявиха че ще изкупят дялове в банки, което ще е първия такъв ход на правителството след Великата депресия.

Австралия съобщи, че ще гарантира банковите депозити в страната и това помогна на австралийския долар, който спечели 8.3% срещу американския си съименик до 0.6965. Анализатори очакват още печалби на валутата заради огромния срив, който претърпя. Австралийският долар в момента отчита загуби за 2008 година от 20.5% срещу американския долар, който пък е свръх надкупен. Ако и борсовите индекси започнат отново да растат, то паричните потоци към валути като австралийския долар рязко ще нараснат.

ЕUR/USD

Съпротива е вчерашния връх на 1.3690, следвана от върха от четвъртък на 1.3783. По-нагоре бариери са пробитото многомесечно дъно от месец септември на 1.3880 и 1.40.

Подкрепа е 1.3545 откъдето пазарите отвориха вчера с гап. Следват дъното от пролетта на миналата година на 1.3360, което беше достигнато и в петък, а после идват 1.3260 и 1.30.

USD/JPY

Съпротива е 103, което до момента ограничава растежа, а по-нагоре бариери са преодоляното двойно дъно на 103.50 и 105. Подкрепа е преодоляното 101.50, следвана от 100 и дъното в петък на 97.91.  

GBP/USD
 
Съпротива е днешния интрадневен връх на 1.7550. Следват най-високата точка за миналата седмица на 1.7716 и 1.80. Подкрепи са 1.7260 и 1.7050, следвани от дъното в петък на 1.6788.

USD/CHF

Съпротива е върха от вчера на 1.1438, следвана от нивата на 1.15, които удържат напора на долара през последните седмици. По-нагоре съпротива е върха от декември 2007 година на 1.1593. Подкрепа е дъното от 1 октомври на 1.1145, а след това идват 1.10 и дъното от 30 септември на 1.0886.

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg