Еврото без промяна поради смесените икономически данни

734
Еврото без промяна поради смесените икономически данни

Във вторник еврото затвори сесията без промяна след разнопосочна търговия. Като основна причина за това бяха смесените данни от Еврозоната и САЩ. Предварителният БВП на Еврозоната за четвъртото тримесечие на годишна база излезе 2.0%, като се очакваше да достигне 2.1%. Показателят бе 1.9% за предходния период. Предварителният БВП за четвъртото тримесечие на тримесечна база е 0.3%, като се очакваше да достигне 0.4%. Показателят бе 0.3% за предходния период.

Имаше и по-слаби данни за продажбите на дребно в САЩ за януари спрямо очакванията на пазара. Продажбите на дребно за януари на месечна база са 0.3%, като се очакваше те да достигнат 0.5 след 0.6% за предходния период.

Индексът на промишлената активност на Федералния резерв на Ню Йорк в същото време покачи по-силно от прогнозите през февруари до 15.4 пункта, като се очакваше да достигне 14.4 пункта. Но имаше известен спад във важните негови компоненти, като тази за работната заетост и за новите промишлени поръчки.

Играчите на пазара в същото време не реагираха на доста по-високия от очакванията ръст на цените на вноса в САЩ за януари, който може би е сигнал за задаващ се в следващите месеци инфлационен натиск. Индексът на цените на импорта за януари на годишна база се покачи до 5.3%. Показателят бе 4.8% за предходния период. Индексът на цените на импорта за януари на месечна база излезе 1.5%, като се очакваше да достигне 0.9% след 1.1% за предходния период.

Британският паунд отбеляза рязко покачване във вторник, приключвайки търговията на нива от 1.6124 долара. Като основна причина за това поскъпване бе реакцията около писмото на управителя на Английската централна банка - Кинг до финансовия министър на Великобритания - Озборн относно силното повишение на инфлацията през януари до 4.0% на годишна база. Писмото на Кинг беше възприето като знак, че Централната банка вероятно е готова в скоро време да прибегне до повишение на лихвите за да ограничи силния инфлационен натиск.

Вчера за Великобритания бяха публикувани данни потребителските цени. Основният индекс на потребителските цени за януари на месечна база показа 0.4% след 0.7% за предходния период. Основният индекс на потребителските цени за януари на годишна база очаквано достигна 3.0%, след като бе 2.9% за предходния период.

Вчера йената регистрира ново дъно спрямо долара на 83.90 йени, като реакция на покачването на доходността на Американските държавни облигации. Крайна сметка затвори търговията на нива от 83.75 йени. Японската централна банка реши да остави основния лихвен процент непроменен на ниво от 0.10%.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg