Еврото над 1.31 долара за първи път от май насам

761
Еврото над 1.31 долара за първи път от май насам

Еврото поскъпна над 1.3100 долара за първи път от 12 седмици насам в четвъртък, след като силните европейски данни засилиха нагласите на пазарните участници, че европейската икономика се намира в много по-добро състояние отколкото икономиката на Съединените щати.

Напредъкът на единната валута започна в началото на европейската сесия, след като макроикономическите данни от региона показаха скок на икономическото доверие в Еврозоната до 28-месечен връх и спад на немската безработица.

Това контрастира с последните слаби данни от САЩ, които оказаха негативно влияние върху зелените пари.

Анализаторите са в очакване, че цифрите днес ще покажат бавен растеж за второто тримесечие в най-голямата икономика в света. Лошите макроикономически данни от САЩ през последните няколко седмици затвърждават очакванията на пазарните участници, че основната лихва ще остане на рекордно ниско ниво и през 2011 година, докато евро-деноминираните активи, все още предлагат по-висока възвращаемост за инвеститорите.

Публикуваните вчера данни от Европейската комисия показаха, че икономическото доверие в Еврозоната се е повишило повече, отколкото се очакваше през юли, главно благодарение на нарастването на доверието в индустриалния сектор и позитивните данни от Германия. От изнесените стойности стана ясно, че индикаторът, отчитащ икономическото доверие се е покачил до 101.3 пункта през юли спрямо 99.0 пункта за юни, преминавайки средната стойност в дългосрочен план от 100 пункта. Нагласите на пазарните участници бяха покачването на индикатора да се ограничи до 99.1 пункта.

Също така бе съобщено, че бизнес климатът се е покачил до 0.66 пункта от 0.40 пункта, което е най-високото ниво от март 2008 година, като очакванията бяха показателят да отчете 0.39 пункта.

Пазарът на труда в Германия показа по-добри данни за юли, като от статистическото бюро на Германия съобщиха, че това се дължи предимно на топлото време и продължаващото икономическо възстановяване в страната. Броят на регистриралите се безработни спадна с 20 000, като прогнозите на анализаторите бяха за понижение със 17 000. В същото време, нивото на безработица се подобри, достигайки 7.6% от 7.7%.

След позитивните макроикономически данни от Еврозоната, единната валута поскъпна с 0.9%, отбелязвайки 12-седмичен връх на ниво 1.3106 долара. От своя страна, щатският долар достигна най-ниската си стойност срещу кошница от основни валути от месец април насам, след като седмичните данни за заетостта не успяха да разсеят опасенията за забавянето на темпа на развитие на най-голямата икономика в света. Броят на подадените молби за помощи за безработни през миналата седмица се понижи с 11 000 до 457 000 броя. Очакванията бяха за спад на показателя до 456 000 броя, след като за предходния период стойността му бе ревизирана възходящо до 468 000. Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се понижи с 0.75% до 81.49 пункта.

Стерлингът поскъпна с 0.45%, регистрира нов 5-месечен връх на ниво 1.5661 долара през вчерашния ден. Повод за това ново покачване на паунда даде изявлението на британския фин. министър Озбърн, че няма мълчаливо съгласие на правителството с управителя на Английската централна банка - Кинг, за запазване на ниските лихви във Великобритания.

В последствие, великобританската валута бе подложена на натиск, завършвайки вчерашната си търговия с печалба от едва 0.1%, след като проучване на Европейската комисия показа, че потребителското доверие във Великобритания се е понижило през юли до най-ниското си ниво за последните 12 месеца. Според изнесените данни индикаторът се е понижил до -17 пункта за юли от -11 за юни. Като причина за спада се изтъкват строгите мерки за ограничаване на разходите, които доведоха до съкращаване на правителствените разходи и ръст в данъците.

Японската йена отбеляза втори пореден ден на печалба, като спрямо долара се покачи с 0.95% до 86.56 йени. Повод за поскъпването на японската валута стана търсенето от страна на инвеститорите на сигурност, поради очаквани доста солидни по обем продажби на долари днес с оглед ребалансиращи финансовите портфейли цели преди края на месеца. Подкрепа японските пари получиха и от покачването на продажбите на дребно за юни с 0.4%, след като за предходния период показателят бе -2.0%.

Новозеландската централна банка покачи с 25 пункта основната си лихва до 3.00% в рамките на очакванията на финансовите пазари. Това е повишение на лихвата за второ поредно заседание, но от Банката сигнализираха, че се планира забавяне на темпото на повишение на лихвата в бъдеще. Това доведе до спад на новозеландския долар с 0.8% до 0.7199 щатски долара.

Управителят на Централната банка - Болард каза след заседанието, че темпото и разтеглянето в бъдеще на повишението на новозенландската лихва вероятно ще стане по-сдържано от първоначалните прогнози на банката в нейното изявление при предишното заседание през месец юни. Той отбеляза, че новозеландската валута е поскъпнала в последните седмици, като това поскъпване е в противоречие със слабите икономически перспективи на Нова Зеландия и умереността в нашите експортни цени на суровини. С оглед на сравнително силния риск-апетит през вчерашния ден, австралийският долар поскъпна с 1.25% до 0.9042 щатски долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg