Еврото с едномесечен минимум спрямо долара

747
Еврото с едномесечен минимум спрямо долара

Еврото достигна едномесечен минимум спрямо щатския долар в края на миналата седмица, след като председателят на Европейската централна банка намекна, че не предстои затягане на монетарната политика на Банката поне до началото на 2011 година.

В свое изявление в петък, управителят на Bundesbank и член на управителния съвет на ЕЦБ, Аксел Вебер заяви, че ЕЦБ трябва да запази неограничено кредитирането дори и след края на 2010 година, като прекратяването на тази политика ще бъде дискутирано през първото тримесечие на 2011 година. Според него, ЕЦБ трябва да вземе предвид напрежението, което се получава в края на годината относно финансирането. Вебер повтори стандартното виждане на ЕЦБ, че лихвените нива са на подходящо равнище, а инфлацията ще остане ниска в средносрочен план.

Стратегията по изход от политиката на финансови стимули на ЕЦБ ще зависи от състоянието на финансовата система, като програмата на ЕЦБ за покупка на правителствени облигации е изиграла минимална роля и той категорично заяви, че следващия президент на ЕЦБ не трябва да бъде дипломатичен. Това изказване разочарова пазарните участници, отблъсквайки ги от единната валута, тъй като на практика означава, че крехкото икономическо възстановяване на Еврозоната все още се нуждае от изкуствено стимулиране. В резултат, еврото поевтиня с 1.2%, достигайки едномесечен минимум на ниво 1.2663 долара.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се покачи с 1.05% до 83.30 шункта.

Японската йена поевтиня в петък, задържайки се около 15-годишния си връх спрямо долара, тъй като пазарните участници останаха предпазливи към валутата с оглед на несигурността около евентуалната среща днес на японския премиер Кан и председателя на Японската централна банка - Ширакава, на която се очаква да се обсъждат мерки за ограничаване поскъпването на йената. Спрямо долара, японските пари се понижиха с 0.6% до 85.81 йени. Срещу еврото, японската валута отбеляза покачване от 1.45%, достигайки 7-седмичен връх на ниво 108.23 йени.

Основният индекс на потребителските цени на Канада на годишна база забави неочаквано своя ръст през юли, докато инфлацията е нараснала, поради по-високите цени на газа и промените в потребителските такси. Според оповестените данни, инфлацията за юли е нараснала с 0.5% на месечна и с 1.8% на годишна бази, което е малко под очакванията за покачване съответно от 0.6% и 1.9%. За предходния период тя отчете спад от 0.1% на месечна база и покачване от 1.0% на годишна.

Данните засилиха натиска върху канадската валута, започнал след понижението на риск-апетита около изказването на управителя на ЕЦБ, като канадският долар се покачи спрямо щатския с 1.1%, отбелязвайки ново 4-седмично дъно на ниво 1.0513 канадски долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg