Еврото се срина под 1.20 долара заради Унгария

973
Еврото се срина под 1.20 долара заради Унгария

Еврото падна под 1.20 долара за първи път от повече от четири години в петък, след като засилващите се опасенията около икономиката на Унгария, както и слуховете за проблеми с голяма френска банка, отблъснаха пазарните участници от високорисковите активи.

Допълнителен натиск върху единната валута добавиха, както разочароващите данни от трудовия пазар в САЩ, така и неуспехът на Швейцарската национална банка да задържи франка над 1.40 за евро.

Опасенията, че унгарската икономика е силно застрашена от дългова криза, подобна на тази в Гърция, набраха скорост в петък, след като говорител на унгарското правителство каза, че "не са преувеличени" слуховете за изпадане на страната в неплатежоспособност. В резултат, унгарския флоринт поевтиня с 2.85% до 290.06 флоринта за евро.

Изказването, от своя страна, бе прието от инвеститорите като силно обезпокоителен сигнал, че Еврозоната няма да успее да се справи с проблемните икономики и дълговите неволи на Гърция ще се разпрострат и върху останалите застрашени държави.

За спада на еврото допринесе и изказването на френския премиер Фийон, който заяви, че слабото евро не е повод за безпокойство, а по-скоро добра новина, поради стимулиращия ефект върху износа. Тези негови думи се изтълкуваха като призив за по-нататъшно поевтиняване на единната валута, като изявлението бе направено на фона на растящи слухове, че водеща френска банка има големи дериватни загуби. Поради силно намалените очаквания за стабилизиране на европейската икономика, еврото поевтиня в петък с 1.7%, достигайки ново 4-годишно дъно на ниво 1.1954 долара.

За седмицата, еврото падна с 2.5% срещу долара, с което двуседмичното поевтиняване на валутата достигна 4.6% - най-голямата двуседмична загуба от 2-ри ноември 2008 година насам. От своя страна зелените пари получиха подкрепа от публикуваните данни за трудовия пазар в САЩ. Заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ се повиши с най-голяма скорост за последните десет години, а нивото на безработица се понижи до 9.7%.

Според Бюрото по труда в САЩ, заетостта в неселскостопанския сектор се е повишила с 431 000 работни места през май спрямо 290 000 за април. Въпреки това, пазарните участници останаха разочаровани от изнесените цифри, тъй като се очакваше ръстът в заетостта да бъде в рамките между 513 000 и 615 000 работни места, като по-ниските от очакваното данни се отразиха негативно върху риск-апетита. Нивото на безработица спадна до 9.7% от 9.9% за април, като прогнозите на анализаторите бяха за понижение до 9.8%. Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се покачи с 1.35% до 88.35 пункта.

Японската йена поскъпна в петък спрямо долара с 1.4%, достигайки ниво от 91.40 йени. Японската валута намери подкрепа, както в добрите щатски данни, така и в засиленото търсене на по-сигурни валути от страна на пазарните участници, с какъвто статут се ползват японските пари. Спрямо еврото, йената се покачи с 2.95% до 109.38 йени.

Потърпевш от петъчното избягване на риск се оказа и британската валута, която се понижи с 1.1%, достигайки ниво от 1.4453 долара. За поевтиняване на стерлинга допринесоха и данните, показващи спад в цените на жилища във Великобритания, поради продължаващо понижение на заетостта. Според изнесените данни от HBOS (Halifax Bank Of Scotland) цените на жилища за май са спаднали с 0.4% на месечна и са нараснали с 6.9% на годишна база.

Канадската икономика добави повече работни места, отколкото се очакваше през май. За пети пореден месец сферата на заетостта е отчела ръст, благодарение на създаването на нови работни места в областите на здравеопазването, транспорта, селското стопанство и публичната администрация. Според изнесените данни, броят на заетите през май се е повишил с 24 700 души, като се очакваше покачване от 20 700. Нивото на безработица остана непроменено на равнище от 8.1%. Въпреки това, поради избягването на високорисковите валути, канадският долар се понижи спрямо щатския с 2.15%, достигайки стойност от 1.0624 канадски долара.

Високодоходните австралийски и новозеландски долар отстъпиха в петък съответно с 2.75% и 2.4% до нива от 0.8212 щатски долара и 0.6681 щатски долара. Петъчния срив на еврото се отрази и върху тазсутрешните нива на валутата, като спрямо долара европейските пари се понижиха до ново четиригодишно дъно на ниво 1.1876 долара, спрямо йената регистрираха 8.5 годишен минимум на ниво 108.08 йени. Срещу швейцарския франк, единната валута поевтиня до 1.3853 франка - ново историческо дъно.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg