Еврото се срина

1007
Еврото се срина

В четвъртък еврото регистрира силен спад, губейки 1.61% от стойността си, като затвори търговията на нива от 1.4091 долара. Неблагоприятно влияние на единната валута оказа пресконференцията на управителя на ЕЦБ - Трише след вчерашното заседание на банката, на което стана ясно, че банката очаквано е запазила основната лихва без промяна в 1.50%, и че ЕЦБ ще поднови своите 6-месечни операции по рефинансиране на европейските търговски банки. Това се възприема като знак, че банката няма да повиши лихвите в Еврозоната в близките месеци.

Трише заяви, че вижда забавяне на икономическия растеж, като несигурността относно растежа и инфлацията остава особено висока. Според него, рисковете за инфлацията остават във възходяща посока и може би има засилване на низходящите рискове за икономическия растеж. Той посочи, че глобалните рискове са се пренесли и на Европейския бряг. Еврото не успя да намери подкрепа от смесените до слаби резултати от аукциона за нови 3г. и 4г. дългови книжа на Испания. Коментарите на италианският фин. министър Тремонти оказаха допълнително негативни влияние на еврото. Лихвите по 10г. дългови книжа на Италия се качиха обратно над 6% - малко под 14 годишния връх по-рано тази седмица около 6.25%.

В същото време провежданата от Японското финансово министерство и Японската централна банка интервенция на пазара, целящата ограничаване на поскъпването на йената, даде силен тласък на долара. Японският финансов министър заяви, че целта на тази намеса на пазара е намаляване на спекулативния елемент на търговия с оглед безредните движения на forex пазара в последно време. Японската централна банка обяви, че запазва своята оценка за икономическото развитие на Япония, но в същото време изрази опасения относно влошаването на глобалните икономически условия. Така банката се присъедини към усилията на Швейцарската централна банка от онзи ден, да спре ръста на националната си валута.

Американски официални лица, както и Трише заявиха, че японската банка е самостоятелна в своите действия и е взела това решения без одобрението на други централни банки. Доларът намери подкрепа и в малко по-добрите данни за пазара на труда в САЩ. В края на деня двойката USD/JPY затвори търговията на нива от 78.86 йени, след като по-рано отбеляза триседмичен връх в 80.22 йени.

Британският паунд също отбеляза силно понижение спрямо долара по време на търговията вчера, като затвори деня на нива от 1.6254 долара. Английската централна банка реши да запази размера на финансовите стимули непроменен на равнище 200 млрд. паунда, както и да остави непроменени лихвените нива в 0.50%.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...