Еврото възобнови възходящото си движение

784
Еврото възобнови възходящото си движение

Еврото възобнови възходящото си движение в четвъртък, след като данните от Еврозоната дадоха сигнал, че икономиката в региона ще продължи да нараства и през идните месеци.

Производителите са станали по-положително настроени относно тяхното състояние през октомври, като степента на използване на капацитета и поръчките за износ са продължили да нарастват. Според оповестените данни, общото икономическо доверие в региона е нараснало до 104.1 пункта за октомври от 103.2 за септември, което е пето месечно повишение. Пазарните участници прогнозираха показателят да достигне до 103.5 пункта.

От своя страна, американският долар остана под натиск и след по-добрите данни социалните помощи в САЩ. Броят на подадените молби за помощи при безработица през миналата седмица се понижи до най-ниското си ниво от юли насам. Това е положителен знак на фона на продължаващата слабост на пазара на труда. Показателят спадна с 21 000 до 434 000 за седмицата до 23 октомври, като за предходния период стойността му бе ревизирана възходящо до 455 000.

Въпреки неочакваното подобрение, щатската валута все още се намира под натиск от спекулациите около количествената програма на Федералния резерв. Еврото поскъпна с 1.3%, достигайки ниво от 1.3944 долара.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари, се понижи с 1.15% до 77.17 пункта.

Стерлингът отново бе сред най-търсените валути, като паунда се покачи с 1.3% до 1.5976 долара. Въпреки по-слабите макроикономически данни за Великобритания, ключова роля за възхода на паунда оказа повишения апетит към по-високодоходни активи. Обемът на продажбите на дребно във Великобритания показа забавен ръст на годишна база през октомври, повишавайки се за четвърти пореден месец. Това показаха данните от проучването на Confederation of British Industry (CBI).

Според изнесените резултати, компаниите са показали по-слаб ръст в продажбите през октомври спрямо същия месец, година по-рано, достигайки ниво от 36 пункта. Пазарните участници очакваха да достигне 44 спрямо 49 пункта за септември.

Общият натиск върху щатските пари повлия и на йената, като японската валута поскъпна с 1.1% до 80.85 йени. Подкрепа японските пари получиха и от спада в доходността на щатските ценни книжа. Доходността на 10 годишните книжа падна до 2.669%, а на 30 годишните книжа до 4.033%.

Новозеландската централна банка очаквано запази без промяна основната си лихва в 3.00%. Банката каза, че продължаващата предпазливост в домакинствата води до безмълвно поведение на активността в жилищния пазар и в потребителските разходи.

Също така допълни, че докато е подходящо днес да се задържи лихвата без промяна, остава вероятността, че на даден етап ще се изисква премахване на подкрепящата парична политика. Това изказване бе възприето от пазарните участници, че банката все пак обмисля по-нататъшно повишение на лихвата в даден момент. Новозеландският долар поскъпна с 1.20%, достигайки стойност от 0.7553 щатски долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg