Goldman Sachs: Рублата с потенциал за поскъпване от 5% спрямо долара през настоящата година

623
Goldman Sachs: Рублата с потенциал за поскъпване от 5% спрямо долара през настоящата година

Руската рубла се очаква да продължи да поскъпва спрямо долара, на фона на плановете на президента Владимир Путин да използва енергийните ресурси като средство за повишаване на приходите в бюджета, експлоатирайки енергозависимостта на европейските страни от Русия.

През изминалата година Русия е повишила близо три пъти средната цена на доставяния към европейските държави природен газ до 162.20 долара за 1 000 кубични метра от суровината, в сравнение със средната й цена от 52.30 долара за посоченото количество през 2005 година.

От щатската инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc. прогнозират поскъпване на рублата с 5% спрямо долара през тази година, след като през изминалата руската национална валута поскъпна с 9.2% спрямо долара.

Повишението на рублата се предопределя както от стабилния икономически ръст на руската икономика, нараснала през изминалата година за девети пореден път, така и от рекордния търговски излишък на страната за 2006 година в резултат на износа на енергийни суровини.

Русия доставя близо половината от използвания природен газ от най-голямата европейска икономика - немската и почти целия природен газ, потребяван от страни като България, Гърция, Финландия и бившите съветски републики.

Плановете на Русия включват увеличаване на тарифите за природен газ за страни като Беларус и Латвия, които към момента са значително по-ниски от пазарните и допълнително ще доведат до нарастване на приходите на страната.

Беларус се съгласи да заплаща по 100 долара за 1 000 кубични метра природен газ, което е над два пъти повече в сравнение със среднозаплащаното през изминалата година.

В същото време руската икономика се очаква да регистрира ръст от 6.2% на годишна база през тази година.

Всички тези позитивни за руската икономика новини водят до поскъпването на националната валута на страната. Доларът се търгува на ниво от 26.23 рубрли, което е с 0.3% под шестгодишния минимум при валутната двойка на ниво от 26.15 рубли за долар, достигнат на 4 декември миналата година.

Евентуално поскъпване на руската валута спрямо долара с 5% през настоящата година би отвело националната валута до най-високите й нива спрямо щатската от септември 1999 година насам.

Като опасност пред ръста на износа и поскъпването на рублата се очертава евентуално продължаване на спада в цената на петрола, който се понижи с 25% от постигнатия си през юли миналата година исторически рекорд. Много малко от световните анализатори на петрол обаче, прогнозират евентуален силен спад в цената на петрола.

Очакванията са рублата да поевтинее спрямо настоящите си нива в случай, че цената на петрола се понижи към 50 долара за барел.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg