Инвеститорите остават предпазливи

1207
Инвеститорите остават предпазливи

Еврото ограничи своя спад вчера, след като остана да се търгува в тесен рейндж от 1.1902 до 1.2008, регистрирайки първото дневно повишение от 27 май насам. Като цяло инвеститорите останаха предпазливи с оглед продължаващите опасения около разрастването на европейската дългова криза от една страна, и наличието на свръхпродажби на евра от друга страна.

Първата половина на деня започна с натиск върху единната валута до 1.1902, следствие на по-слабия търговски баланс на Германия за месец април. Но слухове за закриване на част от късите евра от страна на хедж фондове, както и частичното връщане на риск-апетита на Азиатските фондови пазари, след изказването на шефа на ФЕД - Бен Бернанке рано сутринта. Той изрази оптимизъм относно по-нататъшното икономическо възстановяване на САЩ без риска от т.н. "двойна рецесия", както и надежда, че европейските лидери предприемат правилните стъпки за справяне с европейката криза. Това доведе до известен риск-апетит и на forex пазара, при което EUR/USD се покачи до 1.1956. Подкрепа оказаха и данните за индустриалното производство на Германия, което се повиши до 13% на годишна база, спрямо 8.6% за предходният период.

В късните часове на деня все по-често започна да се говори за назряла възходяща корекция за еврото с оглед солидния негов общ нов спад в последните дни. Слуховете за интервенция в кроса EUR/CHF доведоха до силен отскок на еврото спрямо повечето основни валути. Кросът EUR/GBP също качи днес солидно, а EUR/JPY опита също известен отскок, въпреки все още относително негативното движение на фондовите борси в Европа и смесеното движение на Уолстрийт. EUR/USD все пак успя да пробие психологическите 1.2000, където бяха разположени стопове на къси евра. Очакванията за по-солидна корекция при пробив на това ниво не се осъществиха и еврото отново тръгна надолу.

Рейтинговата агенция Fitch каза в свой нов специален доклад, че следвайки безпрецедентните икономически и финансови шокове, мащабът на фискалните предизвикателства пред UK е застрашителен и дава основание за силна средносрочна стратегия на фискална консолидация - включва по-бързо темпо на редуциране на дефицита, отколкото е заложено в априлския бюджет 2010г. на страната.

Fitch каза, че повишението на отношението дълг към БВП от 2008 г. насам в UK е по-бързо от това на другите страни с рейтинг "ААА". Този нов доклад на Fitch е негативен за риск-апетита и за паунда, тъй като може да доведе до нови страхове за загуба на високия кредитен рейтинг на UK от "ААА".

Новата политическа власт в Япония изрази негативно мнение относно стойността на йената и опасенията от нейното поскъпване. Новият премиер на Япония - Кан каза, че слабата японска валута би била позитивна за износа на страната и за икономиката й. Малко по-късно новият финансов министър Нода изрази опасение, че прекомерните и резки движения на валутните пазари (включително и поскъпването на йената) може да наранят икономиката на Япония и финансовите пазари. Този опит за известна "вербална интервенция" оказа подкрепа за кроса EUR/JPY към 109.35/40 йени.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg