Инвеститорите все още очакват адекватно решение от САЩ

734
Инвеститорите все още очакват адекватно решение от САЩ

Остават броени дни до 2-ри август, датата на която съществува реална опасност Съединените щати да обявят фалит. Републиканците и демократите в конгреса все още са далеч от реално споразумение. Ръководителят на републиканците Джон Боенър представи план, който предвижда вдигане на тавана с 900 млрд. долара и съкращаване на разходи в размер на 917 млрд. долара. Дори обаче конгресмените да постигнат споразумение, то ще трябва да бъде гласувано и от Сената.

Евентуален фалит на страната би предизвикал огромна паника и нова буря на финансовите пазари, което ще доведе до непоправими и необратими щети цялата световна икономика. Статутът на долара като световна резервна валута е поставен под въпрос.

Според японски анализатор, 90% и повече от играчите на пазара очакват САЩ да избегнат фалита, но за сметка на това, има реална заплаха от понижение на кредитният рейтинг на страната. Въпреки това, вероятността от фалит се увеличава, доказателство за което е увеличението на кредитните суапове срещу фалит на страната, до най-високо равнище от 2009 г. насам.

Китайската кредитна агенция Dagong Global Credit Rating Co. от своя страна планира да понижи кредитния рейтинг на САЩ още през следващата седмица. "Ние ще реагираме скоро, вероятно още в понеделник или вторник" - заяви шефът на агенцията. "Ние определено ще понижим рейтинга на САЩ, без значение дали ще има компромис относно дълговия таван, тъй като безрезултатните преговори вече удариха по инвеститорското доверие", каза шефа на китайската рейтингова агенция. "Необходимо е да следим дали американските законодатели ще постигнат компромис и възможност за компромис и след това ще решим колко силно да понижим своя кредитен рейтинг за САЩ", добави той.

EUR/USD продължава да колебае, след като американските политици продължават да отлагат гласуването на план за увеличаване на тавана на държавният дълг. Борбата със сериозните дългови проблеми продължава и от двете страни на океана, вследствие на което нито една от двете валути не може да вземе превес и търговията при тази двойка остава непостоянна и коварна. Ситуацията в Еврозоната не е по-различна от тази в САЩ. От Standard & Poor's бе заявено, че Гърция ще фалира заради дълга си, веднага щом европейските власти приложат втория план за отпускане на помощ.

Швейцарският франк и японската йена остават най-желаните валути. USD/CHF се колебае около новото си историческо дъно към 0.80, а USD/JPY се понижи до ново 4-месечно дъно през тази седмица до 77.47.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg