Какво да правим с доларите си?

2692
Какво да правим с доларите си?

Какво да правим с доларите си? Да купуваме, да продаваме или да изчакаме? Това попитахме Александър Николов, ръководител отдел Търговия и анализи в City Capital.

Какъв съвет бихте дали на хората, които притежават долари или инвестиции в доларови активи?

Зависи с каква цел са били закупувани доларите и при какви нива. Логично е част от хората да бъдат обезпокоени от стойността на зелените пари, тъй като ако са били форма на доход, те вероятно са придобити при много по-ниски нива от сегашните. Все пак преди около година курсът долар/лев бе с повече от 20 ст. по-висок, което хората, които са задържали своите спестявания в долари приемат за чиста обезценка.

В сегашния момент какъв съвет бихте дали на хората, да купуват или да продават доларите си?

През последните седмици станахме свидетели на рязко поскъпване на щатската валута. Това е най-вече заради повишените очаквания за промяна в лихвената политика на САЩ в началото на следващата година. С други думи, за хората с по-дълъг хоризонт не бих препоръчал да продават доларите си, особено ако са закупени на по-висока стойност от сегашната.

Тоест, Вие препоръчвате на хората да изчакат... и очаквате по-високи стойности за долара?

Не само да изчакат. Могат да намерят и алтернативни безрискови инвестиции за доларите си. Особено през последните месеци банките предлагат изключително атрактивни условия по доларови депозити. А това допълнително би добавило стойност към евентуално поскъпване на зелената валута през следващата година.

Алтернативен вариант е да се обърнат към нискорискови инвестиции в активи деноминирани в долари, но задължително да използват консултации или доверително управление на парите си от доказани професионалисти.

Бихте ли дали конкретни стойности, при които очаквате да се разменя долара през следващата година?

Това, което очаквам аз е в първите месеци на 2010 г. стабилизацията на щатската икономика да продължи, което неминуемо ще рефлектира върху очакванията за повишаване на доходността на долара и съответно на курса му. След средата на следващата година до голяма степен зависи и икономическото състояние на Европа за курса на двете основни валути. Все пак мисля, че хората с доларови активи могат да останат спокойни и лично моите очаквания са, че няма да станем отново свидетели на рекордно ниски котировки на зелените пари.

* Материалът е с прогнозен характер и не представлява съвет за покупка или продажба на валути.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

кеш
# 0
09:12 | 22 December 2009
Всичко е много относително.......!!!!.....Ако имате работа в ЩАТИТЕ - ОК.....????!!!!!..... На мене лично и малкото долари което имах за последните две петилетки ми донесаха само ЗАГУБИ.......от 2.35 до 1.30-35........Накрая ги ПРОФУКАХ и са ми е по СПОКОЙНО-ЧИЧО САМ нема как да се кефи за МОЯ СМЕТКА........А и нали сме част от ЕВРОПА по добре да стимулираме ЕВРОЗОНАТА стискайки НАШАТА СИ ХАРТИЯ.........??????!!!!!!.......ако ИМА КВО ДА СТИСКАМЕ..........!!!!!????......
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg