Нов фактор на валутните пазари

1379
Нов фактор на валутните пазари

Последните няколко седмици бяха изключително драматични за валутните пазари. Причината - намесата на нов фактор за определяне на валутния курс, а именно - централната банка.

В моменти на несигурност инвеститорите са склонни да поглеждат към японската йена и швейцарския франк, като двете страни се отличават със относителна политическа стабилност и висока степен на притежаване на дълга си.

След достигането на нови рекордни стойности от двете валути обаче, експортноориентираните им икономики са под съществена заплаха - а именно загуба на конкурентоспособност.

От швейцарската централна банка прецениха през изминалата седмица, че е време да се намесят с широк набор от мерки и директна интервенция на валутните пазари.

Малко след това подобно решение взеха и от японската централна банка, макар и намесата й да бе далеч по-ограничена, което позволи да бъде неутрализирана голяма част от понижението на йената.

Причината японската банка да не е толкова агресивна е опита й от предходни интервенции, които не само, че нямаха дългосрочен ефект, но бяха последвани и от по-нататъшни поскъпвания на националната валута на страната.

Близост от 70 пипса от паритет обаче спрямо еврото изплаши сериозно швейцарската централна банка и тя предприе всичко необходимо.

И докато пазарните участници се чудят, дали ще се повтори същия сценарий подобен на досега правените интервенции от японската банка, а именно пълен неуспех, от швейцарската банка обявиха, че ще продължат да предприемат всички необходими мерки за спиране на поскъпването на местната валута.

Едно е сигурно - валутния пазар вече никога няма да е същия, а залагащите в посока на повишение на франка ще трябва да взимат в предвид още един непрогнозируем фактор - намесата на централната банка.

Другото сигурно е, че ако предприетите действия от швейцарската банка пожънат успех, то те най-вероятно ще бъдат повторени и от японската такава, както и най-вероятно от други страни по света с проблеми със скъпата си валута.

Всичко това пък би означавало началото на валутна война.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

бгмен
# 0
15:08 | 18 August 2011
Факторът не е нов а си е стар друг в въпроса колко често се ползва.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас