Португалия остава на прицел за финансовите пазари

741
Португалия остава на прицел за финансовите пазари

В опита си да ограничи нарастването на инфлацията в страната, Китайската централна банка повиши основния си лихвен процент за втори път през последните два месеца. Подобно повишение с 25 пункта тя предприе на 19 октомври, което беше първото вдигане на основната лихва от декември 2007 г. насам. Инфлацията в страната достигна 28-месечен връх от 5.1% на годишна база през ноември, спрямо 4.4% през октомври. Това действие показва, че икономика навлиза в период на затягане на монетарната политика, което за в бъдеще може да се отрази негативно върху еврото, британския паунд, австралийския и новозеландския долар. В усилията си да намали ликвидността на пазара, Китайската централна банка, увеличи шест пъти от началото на тази година, задължителните минимални резерви на банките.

Дни по-рано от Пекин показаха готовност да съдействат на Европа за преодоляването на дълговата криза, като за сега Старият континент все още остава ключов пазар за инвестиции. Това е съобщил говорител на Министерството на външните работи на Китай. Чуждестранните резерви на втората по големина икономика, към момента са най-големите в света и възлизат на 2.648 трлн. долара в края на септември. В изявлението на говорителя бе повторено, че Китай подкрепя мерките, предприети от ЕС и МВФ за постигане на финансова стабилност в Европа.

В четвъртък EUR/USD за кратко удари ново триседмично дъно в 1.3055 долара с оглед оставащото напрежението около Европейската суверенна дългова криза. Като доказателство за това, агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на Португалия до "А+" от "АА-, като прогнозата остава негативна. Друг негативен фактор за единната валута беше и слухът в гръцката преса, че правителството на Гърция обмисля план за разсрочване на обслужването на своя дълг след 2013 г., когато изтича пакетът финансова помощ за 110 млрд. евро на ЕС/МВФ.

Въпреки негативното евро настроение на пазарите, този спад беше краткотраен и в петък, независимо от ниската ликвидност на форекс пазара, европейската валута успя да се изкачи до 1.3148. Причина за това бяха слуховете за интервенция на Швейцарската национална банка, след резкият скок на EUR/CHF с повече от 1 % до 1.2639. Ден по-рано двойката достигна до историческо дъно в 1.2438. Допълнителна подкрепа EUR/USD получи от големия брой поръчки за покупка към 1.3050, както и от готовността на Китай да окаже подкрепа на Европа за преодоляване на финансовата криза. В положителна посока за еврото беше и поскъпването на суровините. Петролът се покачи с 1.02 долара до 91.50 долара.

Известно слабо връщане на ликвидността на форекс пазара може да се очаква чак във вторник (28.12), след като и играчите на Лондонските пазари се върнат след празници. В понеделник е т.н. Boxing Day в Англия, който се води официален коледен празник. Като цяло пазарът остава негативно настроен за еврото с оглед опасенията за разрастване на Европейската дългова криза. Португалия за сега остава в центъра на вниманието и е на прицел за играчите на валутните и капиталови пазари.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg