Предпазлива търговия на валутните пазари

763
Предпазлива търговия на валутните пазари

Разнопосочните движения на еврото продължиха и в петък, като валутата се търгува на нива около 1.3900 долара. Като цяло търговията бе вяла и в малки обеми с оглед липсата на икономически данни от САЩ и най-вече поради предпазливостта преди срещата на финансовите министри и управители на централни банки на страните от Г-20 през уикенда в Южна Корея.

Само постигане на определени договори, които да позволят поскъпването на валутите на т.н. "развиващи" се икономики, може да доведе до ново закриване на част от все още прекалено късите доларови позиции преди важното заседание следващата седмица на Федералния резерв на САЩ. По време на срещата ще се реши и основният въпрос за това, дали ще има и в какъв размер нова програма за "количествени улеснения". Именно очакванията от почти всички пазарни участници за нова количествена програма на ФЕД, която да подкрепата американската икономика, беше в основата на обезценката на щатския долар с близо 10% спрямо останалите основни валути в последните седмици.

Известна подкрепа еврото получи от неочакваното повишение на бизнес доверието в Германия през октомври до най-високото си ниво за последните три години и половина. От Института за икономически проучвания на Германия (IFO) съобщиха, че индексът на бизнес климата, базиран на проучване на 7 000 предприятия, е нараснал до 107.6 пункта от 106.8 за септември. Това е най-високо ниво от май 2007 г. насам, като пазарните участници прогнозираха спад до 106.5 пункта. Ръстът на експорта е подпомогнал икономиката на Германия, която е най-голямата в Европа, да нарасне с 2.2% през второто тримесечие, което е най-бърза скорост за последните две десетилетия.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари, завърши без промяна спрямо четвъртък на ниво 77.43 пункта.

Продължава и силният спад на британския паунд. Рискът от подновяване на програмата за количествени улеснения от страна на Английската централна банка доведе до силни продажби на паунди, като стерлингът се понижи с 0.3% до 1.5651 долара в петък.

През настоящата седмица ще се следи новата серия важни икономически данни от САЩ с акцент върху предварителните данни за БВП през третата четвърт на 2010 година в петък. Евентуални по-добри данни биха дали сигнал за по-малка по размер нова количествена програма на ФЕД, което би довело до ново покриване на къси доларови позиции преди важното заседание на Централната банка в началото на ноември.

Ще продължат да се следят и икономическите данни от Европа в т.ч. предварителния БВП на Англия за третата четвърт на 2010 година, индустриалните поръчки на Еврозоната, GfK индекса на потребителското доверие и данните за безработицата на Германия, както и серията индекси за бизнес, икономическо и потребителско доверие на Еврозоната за октомври месец.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg