Предпоставките за „перфектна буря" са налице

1314
Предпоставките за „перфектна буря

Очертава се изключително динамична седмица на финансовите пазари, в разгара на почивния летен сезон. Седмица, която започна с извънредна среща на президента на ЕС и завършва с резултатите от стрес теста на европейските банки. Излизането от строя на Гърция заплашва да погълне Испания и Италия. Сделката за тавана на дълга в САЩ е в задънена улица, а падежът на 2 август наближава. Япония е в състояние на дълбока рецесия. Инфлацията в Китай достигна рекордно ниво от 6.4 % на годишна база.

Президентът на ЕС - Ромпой свика извънредна среща с участието на високопоставени лица от опасенията, че кризата ще обхване Испания и Италия. Според Financial Times, европейските лидери ще дискутират нова стратегия относно гръцката дългова криза, като тази стратегия ще позволи на Гърция да обяви "неплатежоспособност" по някои от своите държавни дългови облигации. Целта на този нов план е да се редуцира общия дълг на Атина до по-стабилни и по-лесно обслужваеми дългови нива.

След като в петък инвеститорите започнаха да разпродават масово държавни облигации на Италия, това се прехвърли и върху книжата на Испания. Разликата между 10 г. облигации на Испания и Германия достигна рекордните 300 пункта. Лихвата на 10 г. облигации на Португалия се покачи до 13,4 %. Междувременно Обама търси начин да съкрати бюджетния дефицит, евентуален неуспех на което може да доведе до дългова криза в САЩ и целия свят.

Обама обяви, че ако не бъде вдигнат таванът на дълга, американската икономика със сигурност ще се върне в рецесия, което ще доведе до загуба на милиони работни места.

Той проведе пресконференция по повод състоянието на преговорите за намаляване на дефицита и за повишаване на тавана на дълга. Обама обяви снощи, че ще се среща всеки ден с представители на Конгреса, докато не се постигне споразумение. Крайният срок за това е 2 август, тъй като на 4 август е падежът на част от книжата на САЩ.

Еврото се понижи до 4-месечно дъно спрямо американския долар, като проби психологическата бариера в 1.40, където се намира и долната част на широкият рейндж. По време на азиатската сесия тази нощ, единната валута отново беше подложена на натиск, и достигна до нива от 1.3932, в непосрадствена близост до 200-дневната осреднена крива, явяваща се последна важна подкрепа. Спрямо японската йена, еврото също регистрира ново 4-месечно дъно, понижавайки се до 111.66, а спрямо швейцарския франк, европейската валута потъна до ново историческо дъно в 1.1661.

Кросът EUR/JPY може да спадне значително, ако облигациите на Италия продължат да спадат, според анализаторите на Джей Пи Морган Чейз банк. Японските фондове за управление притежават облигации на Италия на стойност около 689.9 млрд. йени, което надвишава значително инвестициите в облигации на Германия. Ако облигациите на Италия продължат да спадат, фондовете ще ускорят продажбите, което ще се отрази в негативна посока на кроса.

Според проведено социологическо проучване, 71 % от анкетираните германски граждани имат "малко" или "нямат никакво доверие" в еврото. При подобно допитване през лятото на 2010 г. около 50 % от анкетираните изразяват желание за връщане на германската марка.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg