Ръстът на немската икономика превиши очакванията през първото тримесечие

522
Ръстът на немската икономика превиши очакванията през първото тримесечие

Най-голямата европейска икономика - немската е регистрирала по-голям от очакванията ръст през първото тримесечие, посочиха изнесени данни.

Брутният вътрешен продукт на Германия се е повишил с 0.5% за трите месеца до края на март на тримесечна база. За сравнение, през предходното тримесечие той възлезе на 1%.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за повишение от 0.3% за изминалото тримесечие.

На годишна база през първото тримесечие немската икономика е нараснала с 3.6%, което отново превиши средните очаквания на анализаторите за повишение от 3.1%.

Данните потвърждават очакванията за бързо преодоляване на негативния ефект от повишението на данък добавената стойност в страната от началото на годината, който бе увеличен на 19% от 16% година по-рано.

През април бизнес доверието в страната се повиши до втората си най-висока стойност, на фона на понижението на безработицата, както и очакванията за по-нататъшно добро представяне на немската икономика и през тази година.

След данните еврото отбеляза известно повишение спрямо долара, повишавайки се до 1.3555 долара, на фона на нивото си на търговия от 1.3539 долара преди това.

През изминалия месец немското правителство завиши очакванията си за ръст на икономиката на страната до 2.3%, на фона на по-ранните му прогнози за повишение от 1.7% на годишна база през настоящата година.

За 2006 година икономиката на Германия нарасна с 2.8%, което бе и най-големият й ръст за последното десетилетие.

През първото тримесечие френската икономика също се е развивала положително, като ръстът й възлезе на 0.5% на тримесечна база, на фона на повишението й с 0.9% предходното тримесечие.

Малко по-късно днес се очакват да бъдат изнесени и данните за ръста на 13-те страни членки на еврозоната. Средните очаквания на анализаторите са за повишение на икономиката й с 0.5%.

Доброто представяне на европейските икономики става реалност, въпреки забавянето на ръста на най-голямата такава - щатската. Очаква се ръстът й през тази година да се забави до 2.2%, в сравнение с 3.3% през миналата.

Като заплахи пред европейските икономики се сочат поскъпването на еврото спрямо долара, повишило се до исторически максимум на 27 април при ниво от 1.3682 долара, както и очакваното по-нататъшно повишение на лихвите в еврозоната от страна на Европейската Централна Банка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg