Резки движения на валутния пазар в края на седмицата

926
Резки движения на валутния пазар в края на седмицата

Финансовите пазари в петък се оказаха в резки двупосочни движения, повлияни до голяма степен от рекордното земетресение от 9.0 по Рихтер, което удари Япония към края на азиатската търговия. Еврото приключи последния ден от миналата седмица със силен ръст след четири поредни дни на понижение, като по-рано през деня отбеляза седмично дъно в 1.3752 долара. В крайна сметка единната валута затвори петъчната търговия на нива от 1.3902 долара.

Влияние на движението на EUR/USD оказаха и още няколко фактора. От една страна имаше покриване на къси евра, отворени по-рано през седмицата, с оглед очакваното споразумение на лидерите на Еврозоната относно т.н. „пакт за еврото" за справяне с европейската дългова криза (нещо което стана факт в ранните часове на събота). Еврото намери подкрепа и от поредни пролихвени изказвания на членове на Европейската централна банка, които отново подсилиха очакванията, че ЕЦБ ще качи основната лихва в Еврозоната на следващото си заседание на 07.04.11 г.

Също така Германия е против идеята настоящия фонд за Спешна финансова помощ (EFSF) да може да купува дългови книжа на "периферните" икономики от Еврозоната, имащи дългови проблеми. От друга страна имаше закриване на дълги долари след доста силния спад на предварителния индекс на потребителското доверие в САЩ, според Университета в Мичиган, за март месец, което парира позитивния ефект от добрите данни за продажбите на дребно през февруари.

Предварителният индекс на потребителското доверие на Мичиганския Университет за март месец спадна до 5-месечно дъно в 68.2 пункта от 77.5 пункта за февруари, при очаквания за по-умерен спад до 76.5 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от октомври 2010г. насам. Основна причина за спада на потребителското доверие и силното повишение на инфлационните очаквания е рязкото повишение на цените на бензина (с оглед скока на петролните цени). Продажбите на дребно в САЩ са се повишили с 1.0% през февруари до 387.12 млрд. долара, съобщиха от Министерството на търговията, като участниците на пазара прогнозираха покачване от 0.6%. За предходния месец, показателят бе ревизиран възходящо до 0.7% от 0.3% при първоначалното изчисление.

Британският паунд също бе подложен на разнопосочни движения, като по време на търговията отбеляза ново тримесечно дъно в 1.5993 долара. За движението на паунда влияние оказаха данните за промишлените цени PPI на Великобритания за февруари, които бяха малко по-ниски от очакванията. Основният индекс на производствените цени на изхода за февруари на годишна база е 3.1%, като се очакваше да достигне 3.4%. Основният индекс на производствените цени на изхода за февруари на месечна база е 0.1%, като се очакваше да достигне 0.4%. Индексът на производствените цени на входа за февруари на годишна база е 14.6%, очакваше се да достигне 14.4%. Индексът на производствените цени на входа за февруари на месечна база е 1.1%, очакваше се да достигне 1.3%. Също така влияние оказа и решението на Английската централна банка отново да остави без промяна рекордно ниската си лихва в 0.5%. В крайна сметка паундът затвори търговията в петък на нива от 1.6082 долара.

Йената отбеляза силен ръст спрямо долара в петък, като затвори търговията на нива от 81.87 йени. Зад това солидно рали на йената на форекс пазара стояха главно масирани пренасочвания на японски инвестиции зад граница обратно в Япония с оглед общото силно повишение на напрежението на глобалните финансови пазари, което сякаш ускори редовното репатриране на йени с оглед края на японската финансова година на 31.03.2011г. Заговори се, че редица японски компании (в т.ч. застрахователни) също са започнали солидно изтегляне на своите активи зад граница и връщането на йени в Япония поради очакваните застрахователни плащания по щетите след силното земетресение. Също така  и доста от застрахователните компании в Европа и САЩ вероятно ще се наложи да плащат по японски застраховки от щетите на земетресението и те трябва да "набавят" нужните за това йени.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg