Щатският долар е стъпка по-близо до криза

1237
Щатският долар е стъпка по-близо до криза

Щатският долар е „една стъпка по-близо до криза", след като нивата на задлъжнялост на водещата световна икономика продължават да се повишават, коментира Ю Йонгдинг, бивш съветник към китайската централна банка, цитиран от Bloomberg.

Всяко поскъпване на долара може да се разглежда като временно, а по-нататъшна обезценка на долара е неизбежна, допълва специалиста.

„Подобно ниво на дълг е ужасно", коментира съветника. Ситуацията се очаква да се влошава ден след ден, което води до приближаване към криза за долара.

Китай има притеснение относно сигурността на валутните си резерви, включващи и тези в щатски държавни облигации.

Очаква се бюджетният дефицит на САЩ да възлезе на 1.3 трлн. долара за фискалната година, приключваща на 30 септември. Това се равнява на около 9.1% от прогнозирания БВП на водещата световна икономика.

По-голям е бил този процент единствено през изминалата година, когато е възлязъл на 9.9%.

Китай, който е най-големия чуждестранен инвеститор в щатски държавни облигации, е намалил експозицията си с 10% до 846.7 млрд. долара за 12-те месеца до края на юли, според данни на финансовото министерство на САЩ.

Междувременно валутните резерви на Китай възлизат на около 2.45 трлн. Долара.

Китай би следвало да намали експозициите си към щатската валута, за да се застрахова срещу евентуална силна обезценка на долара, коментира още съветника.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg