Ще поскъпва или поевтинява доларът?

1839
Ще поскъпва или поевтинява доларът?

Имате долари и естествено, основният въпрос, който си задавате е - ще поскъпват или поевтиняват „зелените пари". Да продавате или да купувате още от щатската валута?

Екипът на Profit.bg се допита до четирима експерти за това, на какви нива ще се разменя доларът спрямо лева в края на 2010 г.

Мнението на Александър Николов, ръководител Отдел търговия и анализи в City Capital е, че "последните фундаментални сигнали от световната икономика свидетелстват, че страховете от рецесия с двойно дъно не са толкова основателни."

С оглед на това той очаква стабилизация на капиталовите и фондови пазари, завръщане на интереса на инвеститорите и засилване на влиянието на европейските валути над долара.

"От техническа гледна точка беше важно, че еврото успя да се върне над 1.30 долара, а паунда успя да задържи котировките си над 1.55 спрямо долара", каза още Николов.

"До края на годината не очаквам нови върхове на долара спрямо лева. Като цяло очаквам спокойствието на пазарите да се завърне и котировките дългосрочно да се установят в рейнджове 1.25 - 1.35 за евро/долар, или (1.45 - 1.56 лв. за долар) и 1.50 - 1.60 за паунд/долар, заключи той.

Според Ивайло Груев, вълнов анализатор от Home Traders „дългосрочният тренд на долара спрямо българския лев ще остане възходящ".

За съжаление, когато потърсим яснота при средносрочните и краткосрочните движения, в близките дни и седмици Груев сподели, че предпочита да остане с неутрално мнение. Причината е, че доларът има вероятност да направи значителна корекция, която да доближи нивото около 1.45 лв. за долар.

Този сценарий се конкурира с друг, който е за директно поскъпване, което да стартира през близките дни, каза още Груев.

„Втория сценарий обаче е по-малко вероятен. Единственото нещо, което мога да определя с голяма вероятност е, че със или без такава корекция, доларът ще продължи да бъде валутата, носеща солидни печалби на хората, които са инвестирали в нея.

Това поскъпване на щатския долар очаквам да продължи през следващите една-две години.

Мнението на Димо Димов, анализатор в ИП Карол е, че „при долар/лев има ясно изразен възходящ тренд, започнал от 1.29 лв. за долар до 1.6465 лв./за долар. Движението от средата на юни насам е корекция на този възходящ тренд.

Характерно за корекциите е, че независимо, че като цяло те се движат срещу предходния тренд, има резки движения и в двете посоки и много трудно може да се направи коректен времеви анализ кога във времето ще бъдат достигнати дадени нива.

Все пак,опитът ми показва, че корекциите обикновено траят поне толкова време, колкото е отнело предходното трендово движение.

В тази връзка при положение, че възходящият тренд от 1.29 лв. за долар до 1.6465 лв. за долар е отнел 6 месеца е логично да се очаква продължение на корекцията минимум до края на годината.

Това предполага, че котировките при долар/лев към края на годината може би ще бъдат в диапазона 1.41-1.45 лв.

Подобно мнение изказа и Стоян Михайлов, технически анализатор в Делтасток. Той заяви, че „щатският долар се намира в мащабна корекция след върха при 1.6465 от месец юни и очаквам до края на годината тази рейнджова търговия да се запази с основен низходящ акцент към 1.4660 и 1.4210.

Силно вероятно е преди края на годината да видим тест на нивата около 1.42 лв и търговията да е в зоната 1.42-1.46, което ще формира средна цена за 2010 г. около 1.45 лв.

Припомняме, че за днес от БНБ обявиха, че щатската валута ще се разменя срещу 1.50576 лв.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
10:09 | 16 September 2010
Според коментарите и анализите на валутните пазари, през последните шест месеца обезценяването на българските левове е с около 15 - 20 %. Според данните от НСИ обаче, годишната инфлация в страната е около 2 %. Според мен инфлацията е около 20 %. Поздрави за екипа на Профит.Бг, както и за г-н К. Костов, разбира се.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg