Срещата на ОПЕК фокусира вниманието на инвеститорите

1123
Срещата на ОПЕК фокусира вниманието на инвеститорите

Срещата на страните от ОПЕК и икономическите данни от САЩ се очертава да доминират през настоящата седмица (28 ноември-2 декември), с оглед на потенциалното въздействие върху световните финансови и суровинни пазари, се казва в анализ на „Капман Холдинг“ . 

Данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ за третото тримесечие (предварителни) спрямо второто ще бъдат публикувани на 29 ноември (вторник).

Очакванията са показателят да е 3%, при предишна стойност от 2.9%. Общо взето, темпът на БВП за всяка държава е един от най-важните икономически показатели, който в случая има вероятност да повлияе и на щатските борсови индекси, както и на курса на долара.

Почти същия потенциал би имал, в зависимост от стойността си, и индексът на потребителското доверие в САЩ за ноември, чиято прогнозна стойност от 101.2 е по-висока от предходната от 98.6.    

„Гвоздеят“ на седмицата в икономически аспект се очертава да стане срещата на страните от ОПЕК във Виена на 30 ноември (сряда). Според предварителния дневен ред на срещата, страните ще обсъждат намаляване на годишните квоти за производство на петрол с 5-8%.

Най-спорна е позицията на Саудитска Арабия, която засега отказва да намали своята квота, или ако това стане, то може да е „символично“.

Към момента надеждите за споразумение на ОПЕК за намаляване производството на петрол не са големи. Все пак, ако това се случи, вероятно цените на суровия петрол ще достигнат бързо 55 долара за барел. В противен случай, тенденцията е петролът да поевтинява, смятат анализатори от „Капман Холдинг“. 

Също в сряда, ще бъдат публикувани актуалните данни за запасите от суров петрол в САЩ (към 25 ноември), които също са с потенциал да повлияят на световните цени на петрола. Предходните публикувани данни (към 18 ноември) показаха леко снижение на запасите от „черно злато“.    

В петък (2 декември) вниманието на инвеститорите в голяма степен ще е насочено отново към САЩ, тъй като ще бъдат публикувани данните за броя на заетите в сферите извън селското стопанство през ноември.

Предварителните разчети сочат леко повишение на заетостта в тези сфери, след малък спад през октомври. От друга страна, равнището на безработицата в САЩ към ноември (данните ще станат известни в петък) се очаква да се запази на нивото от 4.9%, т.е. колкото за октомври. 

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас