Технически анализ EUR / USD

1660
Технически анализ  EUR / USD

Основната валутна двойка запазва възходящото си движение за трети пореден ден. След вчерашното силно представяне на щатските индекси натискът върху зелената валута се засили, което изпрати котировките над 1.47.

Поскъпването на еврото към момента не бе ограничено дори и при важната техническа съпротива на 1.4720 (61.8% Фибоначи), като тази преграда не спря поскъпването на единната валута. Охлаждането на възходящия тренд може да настъпи при достигане на горната стена на формирания канал на 1-часова графика, в комбинация с техническата съпротива на 1.4765

Все пак, възходящото движение все още е в сила, но най-вероятно трейдърите ще търсят по-изгодни котировки за влизане в пазара и заемане на дълги позиции.

Краткосрочна низходяща корекция може да се очаква и с оглед на прекалено рязкото възходящо движение, като само в рамките на азиатската сесия доларът загуби 1 цент от стойността си и двойката е в близост до навлизане в нива Overbought, което ще е още една предпоставка за очаквано коригиране на ъгъла на възходящия тренд.

 

Низходящата корекция може да се ограничи при дъното на формирания успореден канал като междинни подкрепи са 1.4720 и 1.4680. Пробив над формирания връх от 23-ти септември на 1.4840 и приближаването на котировките близо до под психологическото ниво на 1.50 отново ще постави под въпрос дългосрочната стабилност на щатската валута.

Дестабилизация на еврото може да се очаква единствено при затваряне на котировките на дневна база под началните котировки за текущата седмица (пробив под 1.46), което ще е ранен сигнал за обръщане на възходящия тренд. В по-широка перспектива при обръщане на инвеститорските настроения в полза на долара подкрепи двойката ще срещне при 1.4520 и 1.4425.

За ускоряването на възходящия тренд на основната валутна двойка спомогнаха и изключително позитивните данни от сектора на услугите в САЩ. Към това тази сутрин беше прибавено и изненадващото повишаване на лихвите от Австралийската централна банка.

Това е първата държава от Г-20, която дава ясен сигнал за очакване на скорошно излизане от икономическата криза и стабилизация на икономиката. В случай, че позитивните фундаментални сигнали се запазят, може да се очаква допълнителен натиск върху щатския долар, в следствие на повишаващите се стойности на основните борсови индекси.

Автор: Александър Николов, Ръководител Отдел Търговия и анализи, City Capital

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg