Валутните опции предпазващи от поскъпване на йената спрямо еврото с най-голяма премия от три години

574
Инвеститорите търгуващи с валута заплащат най-висока премия от три години насам за валутни опции, предпазващи ги от евентуално поскъпване на йената спрямо еврото, непосредствено преди срещата на страните от Г-7, която ще се проведе по-късно тази седмица в Германия.

Валутните търговци се застраховат масово срещу евентуален опит на страните от Г-7 да подкрепят йената, след като през изминалия месец тя се понижи до рекорден минимум спрямо еврото.

През изминалата седмица финансовият министър на Германия заяви, че на срещата на индустриално най-развитите страни ще се обсъди поевтиняването на японската валута, което се подхрани от решението на Централната банка на втората най-голяма световна икономика, да запази равнището на лихвите на текущото им ниво от 0.25% на годишна база.

Значителни покупки са направени на евро, спрямо йени, от големи институционални инвеститори, на фона на очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите в еврозоната от страна на Европейската Централна Банка, което се очаква да доведе до по-нататъшно повишение на разликата между лихвите в еврозоната и Япония, в полза на притежателите на единната валута.

В резултат на дългите си позиции в евро, инвеститорите търсят валутни опции, които да ги застраховат срещу евентуално поскъпване на йената, което е довело и до нарастване на премията за подобни опции до най-високото й ниво от април 2004 година за опции с падеж след месец, даващи право на притежателите им да купуват йени срещу евро.

Към момента еврото се търгува на ниво от 156.75 йени за евро, като през изминалия месец еврото поскъпна до най-висока стойност от 158.62 йени за евро.

Силно поскъпване спрямо йената отбеляза и британският паунд, който през миналия месец се повиши до най-високата си стойност от 1992 година насам при ниво от 241.52 йени за паунд. Днес британският паунд се търгува на нива около 236.75 йени.


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...