Валутните пазари забавиха темпото

1017
Валутните пазари забавиха темпото

Валутните пазари продължиха и вчера да се движат в тесни граници, като известно преимущество имаше щатският долар, който нарасна спрямо основните си конкуренти. Еврото остана под натиск, вследствие на слабите икономически данни и опасенията за фалит на европейска държава. Лихвата на облигациите на Гърция продължава да се покачва. Преди дни рейтинговата агенция S&P заяви, че до края на годината Гърция ще обяви фалит върху дълга си.Разликата между лихвите на 10 г. облигации на Германия и Гърция се разшири с 55 пункта и достигна нов исторически връх от 1626 пункта.

Застраховката по дълга на няколко големи европейски банки достигна до нови исторически върхове, по-високи дори от тези, записани след фалита на „Лемън Брадърс" отпреди три години. Суаповете срещу фалит по облигациите на Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Deutsche Bank and Intesa Sanpaolo, издават предупредителни сигнали. Цената по застраховката срещу фалит на RBS сега дори е по-висока в сравнение с 2008г., когато данъкоплатците бяха принудени да спасят банката.

„Проблемът е недостигът на ликвидност - това е причината за всички проблеми на банките. В момента те се чувстват точно както се чувстваха през 2008г.", заяви високопоставен служител на лондонска банка. „Мисля, че сме се запътили към пазарен шок през септември и октомври, какъвто не сме виждали никога през живота си", каза старши банкер от голяма европейска банка.


Положителните макроикономически данни от САЩ, изнесени през тази седмица, оставят впечатление у пазарните играчи, че Федералният резерв ще отхвърли приемането на трета стимулираща програма по-късно тази вечер. Анализаторите от Pimco обаче очакват днес Бернанке да информира за нова програма за "количествени улеснения". Това беше и основната мисъл, която движеше пазарите нагоре от началото на седмицата.

Голяма част от анализаторите обаче очакват институцията да не вземе конкретно решение на срещата си тази вечер. Нито председателят на Фед Бен Бернанке, нито други членове на централната банка дадоха каквито и да било заявки, че се готвят нови стимули. Редица анализатори изразиха именно това мнение, но въпреки това пазарните спекулации продължават.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg