Всеобщо повишение на долара

716
Всеобщо повишение на долара

През изминалия ден се наблюдаваше всеобщо повишение на долара на финансовите пазари, като той затвори търговията с ръст спрямо основните си конкуренти.

Покачването на зелената валута дойде след силното понижение на фондовите пазари и след спекулациите, че европейските банки нямат необходимия капитал за справяне с дълговата ситуация. Това доведе и до засилено търсене на 10-годишните американски облигации, което свали доходността им под 2% за първи път от 60 години насам. Основна причина за това станаха опасенията на инвеститорите около глобалния икономически растеж и те започнаха да предпочитат смятаните за по-безопасни ДЦК на фона на по-рисковите активи.

Според Морган Стенли, САЩ и еврозоната са много близо до рецесия, като банката намали прогнозите си за икономическия растеж на еврозоната, САЩ и Китай. От финансовата институция прогнозират, че БВП на валутния съюз ще нарасне с по-малко от очакваното, като също така намали прогнозите си за глобалния икономически растеж на 3.9% от 4.2%. Морган Стенли критикува политическите лидери в страните от Еврозоната, че не могат да се справят със ситуацията, и че ще се наложи ЕЦБ да обърне лихвената си политика, като започне отново да намалява лихвите.

В същото време стана ясно, че водещите показатели за икономиката на САЩ са се повишили през юли. Частният изследователски институт Conference прогнозира, че икономиката на САЩ ще нараства с бавни темпове през втората половина на годината. Индексът на водещите икономически показатели се е повишил с 0.5% през юли.

Швейцарският франк отбеляза повишение, след като централната банка се въздържа, противно на спекулациите, от фиксирането на обменния курс спрямо еврото, както и от определянето на целеви нива на размяна на двете валути. Сред обсъжданите мерки на срещата на швейцарското правителство и централната банка бяха увеличаване на задължителните краткосрочни резерви на банките, изкупуване на краткосрочни облигации, както и използването на валутни суап транзакции.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg