Вече почти два месеца AUD/USD коригира спада, започнал от април тази година, коментира за Profit.bg Йордан Калоянчев, анализатор "Международни пазари" в ИП "Карол".

Поевтиняването бе над 17 фигури и отведе цената на двойката много под паритет. Напълно нормално е след такова движение пазарът да коригира с месеци. Въпросът е какво ще се случи, когато корекцията приключи.

По мое мнение потенциал за нови дъна определено има. Стойностите, до които в крайна сметка очаквам двойката до достигне, са минимум 0.8100.

Аргументите - какво обикновено взимам от технически анализ по вълновата теория според метода на Глен Нийли. На първо място консолидацията, с която всичко започна, разглеждам като обръщащ триъгълник.

Отдавна имаме всички сигнали, че триъгълникът действително е обръщащ. Движението, което последва, е импулсивно, поне на по-малък порядък.

В момента се намираме в корекцията на този импулс и всъщност това е шансът на пропусналите да продадат навреме да се включат в това атрактивно движение.

Според моя метод, ако анализът ми е правилен, корекцията, развиваща се в момента, не трябва да превишава с много 61.80% от движението преди това. В общия случай тя ще приключи между 38.20% и 50.00% корекция.

Вече видяхме цени над 0.9525, което са минималните 38.20%. Дали ще бъдат достигнати 50.00% (тоест цена 0.9700) можем само да гадаем, но аз избирам да поставя своя sell limit именно там, с идеята, че стоп в размер на 3 фигури е максималният риск, който съм готов да поема в случая.

Целта отново определям с нивата на Фибоначи, като този път тя е 61.80% от предходното корективно движение – 0.8100. Това е минималната цел, която моят анализ дава.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на валута.