Част от българските фондове губят над 20% от началото на 2020 г

2273
Част от българските фондове губят над 20% от началото на 2020 г

© Pixabay.com

Голяма част от фондовете, управлявани от дружествата, които са членове на БАУД, отчитат сериозни загуби от началото на 2020 г.

Справка на Profit.bg сочи, че общо 15 от фондовете са отчели спад, който е с 20 или повече процента за този период.

По данни към 1 април, Астра Енерджи реализира най-голяма загуба за вложителите си – цели 52.72%, сочат данни на сайта на БАУД.


Още два фонда губят по над 30%. Това са Конкорд Фонд-4 Енергетика и Адванс Възможности в Нова Европа, отчели понижения от 33.14 и 30.35 на сто от началото на годината.

Скай Финанси и Адванс Източна Европа бележат понижения от над 29%, докато Селект Регионал и ПИБ-Авангард са със загуби от над 27%.

Вложителите на СКАЙ Глобал ETFs, както и тези в Алфа SOFIX Индекс вече разполагат с 25 и 24% по-малко средства спрямо края на миналата година.

С по над 20% загуби за периода от 1 януари до 1 април са още шест фонда – ОББ Глобал Дивидент, ПФБ Восток, Скай Нови Акции, Expat Greece ASE UCITS ETF, Адванс Инвест и ДСК Глобални компании.

Какви акции купуват големите хеджфондове?Големите играчи са инвестирали милиарди в щатски акции през изминалата седмица

Близо до тази граница е също и Райфайзен България фонд Глобален Растеж, отчел понижение от 19.96% спрямо края на 2019 г.

Голяма част от експертите в сферата на личните финанси съветват, че във времена на спадове не е добре да се поддаване на емоции. Първо, вложенията във фондовете са дългосрочни и второ, големите инвеститори купуват точно, когато останалите се паникьосват и продават.

*Материалът не е препоръка за покупко-продажба на акции или дялове на фондове.
**Авторът не притежава дялове от посочените по-горе фондове. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg