Активността в сектора на услугите в еврозоната се е повишила през март с близък до най-високия си темп на нарастване през последните шест месеца, посочиха изнесени днес данни.

Индексът на Royal Bank of Scotland Group Plc. е възлязъл на 57.4 пункта през март, в сравнение с 57.5 пункта месец по-рано. През януари индексът регистрира най-високата си стойност от месец юли миналата година, възлизайки на 57.9 пункта. Стойност на показателя над 50 пункта сочи експанзия в сектора.

Данните потвърдиха положителното развитие на европейските икономики, като секторът на услугите заема около 70% от икономиката на еврозоната.

До голяма степен за добрия резултат допринася продължаващото понижение на безработицата в еврозоната, както и ръстът на износа на европейските страни. Безработицата сред 13-те страни членки на еврозоната се е понижила до 7.3% през февруари, което бе и най-ниската й стойност от началото на воденето на статистиката.

Инвеститори и анализатори очакват ръстът на икономиката на еврозоната да регистрира повишение от 2.7%, след повишението й от 2.6% през изминалата година, като в случай че ръстът на икономиката на еврозаната посрещне очакванията, то той би бил и най-големият от началото на десетилетието.

Данните не доведоха до съществено изменение на нивата на търговия на еврото спрямо щатския долар, като към момента едно евро се разменя на нива от около 1.3350 долара за евро.
Доброто представяне на европейските икономики затвърждава очакванията, че Европейската централна банка ще продължи с политиката си на повишение на лихвите, които се очакват да бъдат вдигнати до 4% през юни, на фона на настоящото им ниво от 3.75% на годишна база.