Напълно очаквано централната банка на Англия повиши равнището на лихвите във Великобритания с 25 базисни пункта до най-високото им ниво от шест години при 5.5% на годишна база.

Така Великобритания става страната от Г-7 с най-високо равнище на лихвите. За сравнение, лихвите в САЩ възлизат на 5.25%, а в еврозоната на 3.75% на годишна база.

Решението широко отговори на средните очаквания на анализаторите, като много от тях очакват дори и по-нататъшното им повишение в борбата на банката срещу инфлацията.

Инфлацията във Великобритания през март възлезе на 3.1%, което е значително над желаните от централната банка на Великобритания 2%. Това бе и най-високото равнище на инфлацията от 1997 година насам.

В основата на повишението на лихвите стои доброто представяне на британската икономика, подкрепяна от стабилния ръст в сектора на недвижимите имоти.

Последни данни посочиха повишение с нови 1.1% в цените на недвижимите имоти през изминали месец по данни на Halifax.

За трите месеца до април поскъпването на недвижимите имоти в страната е възлязло на 10.9%, което е и един от основните генератори на инфлация.

Днешното повишение на лихвите във Великобритания бе и четвъртото от началото на месец август миналата година.

Преди изнасянето на решението на банката паундът се търгуваше на нива от 1.9876 долара за паунд, като след него той не промени съществено нивата си на търговия.