Председателят на Федералния Резерв - Бен Бернанке намекна вчера, че по-нататъшни понижения на краткосрочните лихви в най-голямата световна икономика може и да са необходими, за да се даде глътка въздух на забавящата се икономика.

Изказването му широко отговори на средните очаквания на инвеститори и анализатори, които след негативните данни, изнасяни през последните седмици за щатската икономика, очакват подобни действия от страна на резерва.

Фед понижи нивата на краткосрочните лихви на два пъти през настоящата година, като първото им от половин процентен пункт дойде доста изненадващо за пазара. На следващото си заседание Фед отново ги намали, но вече с 25 базисни пункта.

Бернанке прогнозира още, че потребителските разходи, които са в основата на ръста на щатската икономика ще продължат да се повишават и, макар и със забавени темпове, икономиката на страната ще продължи да расте.

Това дойде, на фона на нарасналите на пазара притеснения, че е възможно водещата световна икономика да изпадне в рецесия, на фона на рекордно високите цени на петрола и останалите енергийни ресурси, както и силния спад на сектора на недвижимите имоти.

Данни за ипотечния пазар, изнесени вчера, посочиха повишение на лошите кредити близо два пъти през октомври, в сравнение със същия месец на предходната година, показват още изнесените резултати.

По-нататъшна яснота за развитието на щатската икономика се очаква да се внесе след изнасянето на резултатите за заетостта и безработицата в най-голямата световна икономика. Влошаването им ще затвърди очакванията за намаляване на лихвите в САЩ.

Въпреки изказванията на Бернанке доларът продължава да се търгува на по-високи от началото на седмицата нива спрямо останалите основни валути. Еврота се разменя към момента на нива от около 1.4740 долара за едно евро.

Щатските индекси след най-голямото си двудневно повишение от пет години насам завършиха вчерашния ден отново на положителна територия, с минимални повишения в стойността си.