Безработицата във Великобритания се е понижила през март до най-ниската си стойност от година насам, като в същото време печалбите на компаниите за годината до февруари са се повишили с най-много от 2004 година насам, посочиха изнесени данни.

Резултатите карат анализатори и инвеститори да са все по-убедени, че централната банка на страната ще прибегне до четвърто повишение на лихвите през следващия месец до ниво от 5.5% на годишна база.

Печалбите на британските компании са се повишили средно с 4.6% за годината до февруари, в сравнение с 4.2% за 12-те месеца, приключили през януари.

За годината до февруари възнагражденията на работещите в частния сектор са се повишили с 4.9% на годишна база, на фона на повишението от 3.2% на заплатите в публичния.

През февруари инфлацията в страната е възлязла на 2.8%.

Заетостта на работоспособното население е възлязла на 74.3% за трите месеца, приключили през февруари, което е понижение с 0.2 процентни пункта, в сравнение с предходното тримесечие.

Броят на заетите за трите месеца, приключили през февруари, е възлязъл на 28.98 млн. души, което е понижение с 47 000 на тримесечна база, но повишение със 147 000 от сравнимия период на миналата година.

Британският паунд продължи с рекордното си повишение спрямо долара, като след като вчера паундът за пръв път от 1992 година насам достигна нивото от 2 долара за паунд, валутата вече трайно се търгува над посоченото ниво, като достигна днес най-висока стойност при ниво от 2.013 долара.