Броят на безработните във Великобритания се е понижил през февруари до най-ниската им стойност от над една година насам, посочиха официални данни, изнесени в страната.

За месеца безработните са намелели с 3 800 през февруари до 922 200 души, като резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за понижение с 8000.
По международните стандарти равнището на безработицата в страната е възлязло на 5.5%, което е непроменено спрямо предходния месец.

За сравнение, равнището на безработицата в САЩ е 4.6%, а в Япония 4.1%. В еврозоната безработицата възлиза на 7.4%.
В същото време средната работна заплата в страната се е повишила с 4.2% през тримесечието, приключило през януари, в сравнение с 4% през последното тримесечие на миналата година. Тук ръстът превиши средните очаквания за повишение във възнагражденията с 4%.

През изминалата година работещите във финансовата сфера са получили рекордни по размер бонуси в размер на 8.8 млрд. паунда.
Очаква се по-големият от очакванията ръст на възнагражденията във Великобритания да засили инфлационния натиск, като прогнозите на инвеститорите са, че централната банка на страната ще повиши още веднъж равнището на краткосрочните лихви, които са при ниво от 5.25% на годишна база, което е и най-високото им от пет години насам ниво.

Британската валута не реагира съществено на изнесените данни, като към момента едно евро се търгува на ниво от 68.57 пенса, което е близко до осеммесечен минимум на единната валута спрямо паунда.

За доброто представяне на безработицата в страната са съдействали добавянето на нови работни места от британските компании, на фона на ръста от 3% във втората най-голяма европейска икономика през последното тримесечие на миналата година, който бе и най-големият от две и половина години насам.