Британската икономика с най-слаб ръст през четвъртото тримесечие от 1 г. насам

839
Британската икономика с най-слаб ръст през четвъртото тримесечие от 1 г. насам

Британската икономика е регистрирала най-слабия си ръст от една година насам през изминалото четвърто тримесечие, показват изнесени днес официални данни.

За трите месеца, приключили в края на декември, ръстът на британската икономика е възлязъл на 0.6%, като резултатът въпреки това изпревари средните очаквания на анализаторите за повишение от 0.5% за посочения период.

На годишна база ръстът на икономиката е възлязъл на 2.9%, сочат още изнесените резултати.

До голяма степен причина за забавянето на ръста на икономиката е било въпросното забавяне в сектора на недвижимите имоти, повлияно от кризата във водещата световна икономика.

Секторът на услугите е отбелязал повишение от 0.7% за последните три месеца на миналата година, в сравнение с 0.8% тримесечие по-рано. Индустриалното производство е отбелязало повишение от едва 0.3% за разглеждания период.

Анализатори от британското звено на Deutsche Bank AG обаче очакват по-нататъшна слабост в ръста на британската икономика.

Очакванията са, че английската централна банка най-вероятно няма да последва вчерашното извънредно действие от страна на Фед по понижаване на краткосрочните лихви в САЩ с 0.75 процентни пункта.

Британската валута не се измени съществено спрямо щатския долар след оповестяването на резултатите, като на обед един паунд се разменяше на нива от около 1.9580 долара, в сравнение с около 1.9600 долара за паунд преди изнасянето на данните.

Инфлацията във Великобритания се очаква да възлезе на над 3% през настоящата година, което е и в основата на очакванията централната финансова институция в страната да не прибегне до понижение на лихвите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...