Британската икономика е регистрирала най-слабия си ръст от една година насам през изминалото четвърто тримесечие, показват изнесени днес официални данни.

За трите месеца, приключили в края на декември, ръстът на британската икономика е възлязъл на 0.6%, като резултатът въпреки това изпревари средните очаквания на анализаторите за повишение от 0.5% за посочения период.

На годишна база ръстът на икономиката е възлязъл на 2.9%, сочат още изнесените резултати.

До голяма степен причина за забавянето на ръста на икономиката е било въпросното забавяне в сектора на недвижимите имоти, повлияно от кризата във водещата световна икономика.

Секторът на услугите е отбелязал повишение от 0.7% за последните три месеца на миналата година, в сравнение с 0.8% тримесечие по-рано. Индустриалното производство е отбелязало повишение от едва 0.3% за разглеждания период.

Анализатори от британското звено на Deutsche Bank AG обаче очакват по-нататъшна слабост в ръста на британската икономика.

Очакванията са, че английската централна банка най-вероятно няма да последва вчерашното извънредно действие от страна на Фед по понижаване на краткосрочните лихви в САЩ с 0.75 процентни пункта.

Британската валута не се измени съществено спрямо щатския долар след оповестяването на резултатите, като на обед един паунд се разменяше на нива от около 1.9580 долара, в сравнение с около 1.9600 долара за паунд преди изнасянето на данните.

Инфлацията във Великобритания се очаква да възлезе на над 3% през настоящата година, което е и в основата на очакванията централната финансова институция в страната да не прибегне до понижение на лихвите.