Британският паунд се понижи до нов исторически минимум спрямо еврото, продължавайки спада си от миналата година, който бе и първият от три години насам.

Понижението на британската валута стана реалност след спекулации за по-нататъшни понижения на лихвите от страна на Английската Централна Банка, за да се справи със забавянето на икономиката на страната.

Британската лира се понижи до 74.01 пенса за едно евро, което бе и най-ниската му стойност от въвеждането на единната валута през 1999 година.

Изминалата година британската валута завърши с понижение от 9% спрямо единната такава.

Паундът регистрира понижение и спрямо долара, достигайки най-ниското си ниво от седмица насам.

Проучване на финансовото издание Financial Times сред 55 анализатори сочи, че те са с най-негативни очаквания за развитието на една от водещите европейски икономики от шест години насам.

Слабостта на паунда до голяма степен се предопределя от лошата форма, в която е британската икономика, както и от очакванията за по-нататъшни действия по намаляване на лихвите в страната.

На шести декември Английската Централна Банка намали нивото на краткосрочните лихви с 25 базисни пункта, до ниво от 5.5%.

Ново подобно намаление се очаква на следващото й заседание в началото на настоящата година.

В същото време Европейската Централна Банка запази нивото на краткосрочните лихви непроменено при 4% на годишна база отново на 6 декември.

Спрямо долара, паундът се понижи до най-ниска стойност от 1.9787 долара, което бе и най-ниската му стойност от 26 декември насам. Към момента той се разменя на нива от 1.9835 долара за паунд.