Търговският дефицит на САЩ се е повишил с повече от средните очаквания на анализаторите през юли, в резултат на нарастването на вноса на петролни стоки.

През юли дефицитът е нараснал с 5.7% до 62.2 млрд. долара, или най-големият такъв от 16 месеца насам. За сравнение месец по-рано дефицитът на най-голямата световна икономика е възлизал на 58.8 млрд. долара след ревизия.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха отрицателно салда в размер на 58 млрд. долара.

През юли САЩ са плащали рекордната средна цена от 124.66 долара за внасян барел суров петрол, което значително е повишило вноса на страната в абсолютна стойност.

Вносът на страната е нараснал с 3.9% до 230.3 млрд. долара през юли, като само този на петрол е възлязъл на 42.6 млрд. долара.

Повишение е отбелязал и износът, подкрепен от слабата през месеца щатска валута, като ръстът му възлиза на 3.3% до 168.1 млрд. долара, водени от ръста с 1.4 млрд. долара в доставките на автомобили и части.

През август цените на стоките, внасяни в САЩ, са спаднали с най-много от почти две десетилетия, следствие на понижението на енергийните ресурси.

Отрицателният дефицит при търговските отношения с Китай се е повишил до 24.9 млрд. долара през юли, в сравнение с 21.4 млрд. долара предходния месец. Дефицитът със страните от ОПЕК се е повишил с 34% до рекордната стойност от 24.2 млрд. долара.