Представете си страна, която печата и харчи трилиони за решението на всеки проблем, пише в свой анализ за The Financial Times Аксел Мерк, президент на Merk Investments. А сега си представете друга страна, в която няма централна хазна, което усложнява помощта за банкрутирали компании, но има Централна банка, която да ореже ликвидността, вместо да прибегне до количествени облекчения.

Защо хората се учудват, че втората „страна"- Еврозоната, има по-силна валута от първата- САЩ? Може би причината е в проблемите с рефинансирането на държавни дългове и вероятността от икономическа епидемия? Тези проблеми трябва да се отразят в спредовете на европейските облигации, а не в курса на самото евро.

Ръководителят на ФЕД Бен Бернанке най-вероятно смята, че слабостта на долара е лекарство срещу настоящите проблеми в щатската икономика, а мнозина забравят, че тази операция не е възможна, ако няма друг участник, в случая Еврозоната, чиято валута е скъпа, независимо от многото трудности.

Преди една година еврото бе единственият актив, чиято търговия се възприемаше като начин за защита от всички бедствия в еврозоната. „Отчасти двигател бе ликвидността- да продадеш евро бе по-просто от късите продажби на облигации на периферните страни в еврозоната. Когато еврото достигна минимум, сигурността намаля и трейдърите си отдъхнаха.

Настоящият диалог с пазара на облигации подбужда политиците към реформи. В инетрес на Гърция е да забави реструктурирането на дълга си до осъществяването на реформи.

Основният проблем на Португалия е, че е малка страна със слабо правителство, но тя успява да изпълнява поветите ангажименти.

В Испания се спука балона на пазара на имоти, но страната има силна реална икономика и големи ресурси.

С Ирландия е по-сложно- дефолтът на страната се оказа печеливш за политиците, а последствията от това предизвикват по-голяма тревога за британския паунд, отколкото за еврото.

В САЩ? Потребителите са затънали в дългове и е възможнода да не могат да издържат на повишение на лихвите. Големият дефицит по текуща сметка на САЩ прави долара уязвим при сътресения на пазарите.

В средносрочна перспектива рисковете за долара би трябвало много повече да ни безпокоят от заплахата, която гръцката драма донесе на еврото, смята авторът.