В началото на седмицата доларът поскъпна до едноседмичен връх спрямо йената и се търгуваше с повишения спрямо останалите основни валути, след като изказването на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън засили очакванията за предстоящо вдигане на лихвите.

В петък Йелън заяви, че вдигане на лихвите в идните месеци "би било подходящо", ако състоянието на икономиката и на пазара на труда продължава да се подобрява.

Еврото се движеше близо до 2.5 месечно дъно от 1.1109 спрямо долара, след като поевтиня с 0.7% в петък.

Доларовият индекс увеличи ръста си от петък, докосвайки 95.828 пункта, което бе най-високото му ниво от два месеца.

Доларът нараства с 0.3%, до 110.66 йени, след като пред това достигна 110.805, което бе най-високото му ниво от 28 април насам.

Вчера стана ясно, че японският премиер Шиндзо Абе планира да забави вдигане на данъка върху продажбите с две години и половина.

Япония също така се очаква да изготви помощен бюджет с цел подкрепа на икономиката, което след това се очаква да бъде последвано от ново облекчаване на паричната политика от страна на централната банка.

Австралийският долар днес също е в отбранителна позиция спрямо долара. Австралиецът се търгува без промяна на ниво от 0.7181 щатски долара, след като в петък изгуби 0.6%. Спад под 0.7145 ще понижи австралийската валута до тримесечно дъно.

Британският паунд консолидира, след като в петък записа понижение. Паундът се търгува без промяна на ниво от 1.4621 спрямо долара, след като в четвъртък поскъпна до триседмичен връх от 1.4738.

Поредица социологически проучвания през миналата седмица показаха преднина за лагера на желаещите страната да остане в ЕС преди предстоящия по-късно този месец референдум.