Доларът поскъпва спрямо йената и еврото, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън подкрепи очакванията, че Фед вероятно ще започне да вдига постепенно лихвите по-късно през годината.

Доларът се оскъпи с 0.1% до 119.24 йени, но въпреки това щатската валута падна с над 2% от близо осемгодишия връх от 122.04 йени за долар, достигнат в началото на месеца.

Еврото губи 0.2% до 1.0873 спрямо долара, след като в последните две седмици успя да се отдалечи от достигнатото 12-годишно дъно от 1.0457.

В изказването си в петък Йелън отново засегна „постепенния подход“ към вдигането на лихвите по подобие на речта си след срещата на Фед на 18 март.

Тя заяви, че затягането на паричната политика може "да се ускори, да се забави и дори да обърне курса", в зависимост от състоянието на икономиката.

Различаващите се политики на централната банка на САЩ и на тези на повечето от останалите развити държави означават, че доларът като цяло трябва да продължи да получава подкрепа.

Ключово събитие за долара през тази седмица ще са данните за неселскостопанската заетост в САЩ, които ще излязат в петък.

Суровинните валути поевтиняха, отчасти заради спада в цените на петрола и желязната руда в петък, когато цената на петрола падна с 5%. Днес цената на сорта брент се понижава с 0.5% до 56.13 долара за барел.

Австралийският долар изгуби 0.3% до 0.7729 щатски цента и продължава да отстъпва от двумесечния връх от 0.7939, достигнат преди седмица.