Еврото продължава с рекордното си повишение спрямо долара, като днес единната валута регистрира нов исторически рекорд при ниво малко над 1.41 долара за едно евро. Към момента то се разменя на нива от около 1.4085 долара.

Силното поскъпване на европейската валута стартира след решението на Фед през тази седмица да понижи за пръв път от четири години насам нивото на краткосрочните лихви в най-голямата световна икономика.

Много анализатори прогнозират вече, че е възможно по-нататъшно поевтиняване на щатската валута спрямо еврото и не изключват дори достигането на нива от 1.5 долара за едно евро още през тази година.

Действието се възприема като признание от страна на резерва за слабото развитие на щатската икономика и става реалност след силното забавяне на пазара на недвижими имоти в САЩ и проблемите на ипотечния пазар в страната.

Силно поевтиняване отбеляза щатската валута и спрямо канадския долар, като бе достигнат паритет между двете валути за пръв път от 1976 година. Към момента доларът се търгува дори под 1 спрямо канадския при 0.9977 канадски долара за един щатски.

В същото време щатската валута се понижи до 15-годишен минимум спрямо кошница от шест валути, включващи британския паунд и японската йена.

Прогнозите на много от водещите финансови институции са, че доларът ще продължи понижението си и спрямо японската йена, като е възможно до края на годината да станем свидетели на нива от 105 йени за един долар. За сравнение, към момента един долар се разменя за 115.10 йени.