Доларът е на път да запише седмично повишение от над 1% спрямо кошница от валути, след като редица ръководители във Федералния резерв дадоха индикации за повече вдигания на лихвите, отколкото пазарът очаква.

Последният от тях бе президентът на Фед в Сейнт Луис - Джеймс Булард, който вчера заяви, че следващото вдигане на лихвите "може би не е далече" и отбеляза подобреното състояние на пазара на труда.

Търговията в световен мащаб днес се извършва в по-ниски обеми, като много ключови пазари, като Австралия, Великобритания и САЩ, са затворени заради Разпети петък. Някои от тях ще бъдат затворени и в понеделник.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, нарасна с около 0.2%, до 96.285 пункта. Индексът върви към седмично повишение от 1.3% за седмицата, което е първото за този месец.

Доларът нарасна с 0.1% спрямо йената, до 113.04. Щатската валута поскъпва с 1.3% за седмицата и се търгува доста над достигнатото миналата седмица 17-месечно дъно от 110.67 йени.

Следващата седмица се очакват доста данни за щатската икономика, сред които за потреблението, за икономическата активност и за неселскостопанската заетост.

Изнесените по-рано днес данни показаха, че потребителските цени в Япония остават без промяна на годишна база през февруари, след като ниските енергийни разходи и слабото потребление са ограничили ръста в цените.

Еврото изгуби 0.1%, до 1.1162 спрямо еврото, падайки под достигнатия миналата седмица едноседмичен връх от 1.1342 долара. Еврото е на път да изгуби 0.9% за седмицата на фона на терористичните атаки в Брюксел.

Атаките подложиха под натиск и британския паунд и го обезцениха до най-ниското ниво от две години, на фона на опасенията, че британските ще гласуват през юни в полза на излизането от ЕС.

Паундът губи 0.3%, до 1.4113 долара днес, и върви към понижение от 2.5% за седмицата.