Доларът се насочва към най-лошия си месец от 2011 година насам. В същото време хеджфондовете са намалили бичите си залози върху зелените пари до най-ниските си нива от 2014 година.

Трейдърите залагат 46% шанс за повишение на лихвите от страна на Фед до юни и 76% шанс да видим подобно действие до края на декември. Това е понижение съответно от 54 и 80% в средата на март.

Според някои анализатори обаче поевтиняването на долара е много вероятно да е последвано от ново повишение при щатската валута.

За ръст на зелените пари залагат анализаторите в изследване на Bloomberg. Средните очаквания са за средно поскъпване на долара с 4% до края на годината.

„Доларът ще поскъпне“, според Джеймс Куок, ръководител на валутното звено в Amundi SA - дружество, управляващо активи на стойност над 1 трилион долара.

„Позиционирането към политиката на Фед бе ключов фактор за поевтиняването на щатската валута през последните седмици. Но в момента, с по-голямото изясняване на политиката на резерва, е много вероятно инвеститорите отново да обърнат погледа си към фундамента, свързан с щатската икономика“ смята още експертът.

Търгуващите с опции очакват доларът да поскъпне спрямо 14 от 16-те основно търгувани валути през тази година.

„Предвид на факта, че останалите централни банки все още са настроени за стимули, а Фед обеща поне две повишения на лихвите през тази година, то много е вероятно в останалия период до края на годината да станем свидетели поне на леко повишение на долара“, смята Тушар Ядава от BlackRock.

В писмо към клиентите си от 18 март, анализатори от JPMorgan написаха, че най-вероятно се „поставя мечи капан“ за инвеститорите.

Към 15 март нетните контракти за поскъпване на долара са 88 214, или най-малко от юли 2014 година, както и с 80% под рекордната им стойност от 448 675 контракта през януари на тази година.