Еврото и швейцарският франк са изгодни валути за търгуване през 2012 г., заявява инвеститорът милиардер Джим Роджърс пред CNBC.

Роджърс, който през ноември отново по CNBC препоръча да се купува евро (което оттогава поевтинява), този път казва, че обмисля да купи още евро, след като е продал известна част в последните седмици, на фона на намаляването на късите позиции в европейската валута от страна на хеджфондовете.

Подозирам, че Меркел и останалите ще направят нещо, за да ни накарат да се почувстваме по-добре,” добавя Роджърс.

На въпрос как се е представил фондът му през 2011 г. Роджърс отговаря, че “все още може да си плаща сметките” и че се е справил по-добре от 2010 г.

Швейцарският франк ще стане най-добрата валута убежище на пазара, тъй като статутът на йената и щатския долара като такива изглежда по-несигурен, казва още Роджърс.

Той също така смята, че опитите на Централната банка на Швейцария да предотврати поскъпването на франка до над 1.20 спрямо еврото, което се прави с цел защита на износа на страната, в крайна сметка ще претърпят неуспех.

От това, което съм видял на пазарите, те имат повече пари от която и да е централна банка”, казва Роджърс.

Милиардерът още смята, че 2013-14 г. ще бъде период на “ужасен махмурлук” за пазара след относително оптимистична 2012 г., в която правителствата манипулират пазарите с оглед предстоящите избори. Президентът на САЩ Барак Обама и на Франция Никола Саркози са сред лидерите, които тази година отиват на избори.

Ще видим доста изкривявания на пазарите, защото много пазари ще намират много пари и ще печатат много пари”, казва Роджърс.

Може ли САЩ да продължи да добавя огромни количества дълг и да печата огромни количества пари? Не мисля”.

Роджърс добавя, че е трябвало да купи щатски държавни облигации преди две години и описва настоящите им високи цени като “балон”. Други инвеститори се опасяват, че цената на щатските държавни облигации ще падне, когато лихвите по тях започнат да нарастват от историческите си дъна.

Роджърс смята, че канадският долар е “една от най-добрите валути”.

По отношение на Азия най-големите позиции на Роджърс са в йената и юана и той твърди, че при всяка възможност ще купува още от китайската валута.