Европейската централна банка се очаква да повиши равнището на лихвите в еврозоната на днешната си среща с 25 базисни пункта до 3.75% на годишна база, сочат широките очаквания на инвеститорите.

В изследване, направено сред 55 анализатори от информационната агенция Dow Jones Newswire, според 34 от тях равнището на лихвите в еврозоната ще бъде повишено до 4% на годишна база до месец юни.

Според инвеститорите въпреки притесненията за забавяне на световноикономическия ръст ЕЦБ ще продължи с политиката си на повишение на лихвите в борбата си срещу инфлационния натиск.

Инфлацията в 13-те страни членки на зоната по прогнозни данни възлезе на 1.8% през февруари, което бе и запазване на нивото й от предходния месец и под целените от ЕЦБ 2% на годишна база.

Повишението на лихвите в еврозоната се очаква да доведе до по-нататъшни силни позиции за единната валута спрямо останалите основни валути, което според основните критици на политиката за повишение на лихвите може да нарани сериозно европейските компании и износа им.

Силният износ бе и в основата на ръста на икономиката на еврозоната, регистрирала през изминалата година най-голямото си повишение от 2000-та година насам.

В случай, че повишението на лихвите стане реалност, това би било седмото от декември 2005 година, когато Европейската централна банка стартира с нарастването на лихвите.

Анализаторите очакват при изявлението си ЕЦБ да наблегне на това, че наскорошният силен спад на финансовите пазари не застрашава положителните перспективи пред европейските икономики през тази година.

Някои дори очакват централната банка да занижи прогнозата си за инфлация за годината в еврозоната от настоящото й ниво при 2% до 1.8% за 2007 г.

Европейската комисия ревизира наскоро прогнозата си за инфлация от 2.1% за тази година до 1.8%. През изминалата година инфлацията възлезе на 2.2%.