Европейската централна банка запази равнището на лихвите в еврозоната при ниво от 3.75% на годишна база, отговаряйки на средните очаквания на анализаторите.

Решението стана реалност малко след това на английската централна банка, откъдето повишиха лихвите с 25 базисни пункта, до 5.5% на годишна база, или най-високото им ниво от шест години насам.

Широките очаквания на инвеститори и анализатори са, че през юни ЕЦБ ще повиши равнището на лихвите с 25 базисни пункта, до 4% на годишна база, в борбата срещу инфлацията.

Банката повиши лихвите 7 пъти с по 25 базисни пункта от декември 2005 година насам. Вчера лихвите бяха запазени и в най-голямата световна икономика - щатската.

Средните очаквания са, че лихвите в еврозоната ще продължат да се повишават и могат да достигнат 4.5% до средната на следващата година.

Евроепейската икономика се развива с добри темпове, като тази на еврозоната се очаква да регистрира ръст от 2.6% през тази година.

Известни притеснения се внасят от силното поскъпване на еврото спрямо щатската валута, което прави европейските стоки, относително по-скъпи на международните пазари и наранява износа на европейските компании.

На 27 април единната валута поскъпна до рекорден максимум спрямо долара, при ниво от 1.3682 долара, след което отново се понижи под 1.36 долара за едно евро. Към момента еврото се търгува на нива от около 1.3540 долара за евро.