Доларът се повиши до нов четири и половина годишен максимум спрямо йената в резултат на силните покупки на щатски долари от японски инвеститори.

Към момента щатската валута се разменя на нива от около 124 йени за един щатски долар, на фона на нивата му на търговия от 123.67 йени късно снощи.

Това бе и най-високото ниво на щатската валута спрямо японската такава, достигана от 11 декември 2002 година насам, сочат статистическите данни.

Анализатори не изключват възможността и от по-нататъшно повишение на долара спрямо йената и достигането на нови рекордни нива.

Поскъпването на зелените пари се предопределят и от покупките му от вносители в Япония, които купуват на настоящите високи нива, на фона на очакванията им за по-нататъшно поскъпване.

До нова рекордна стойност се повиши и еврото спрямо йената, което към момента се търгува на ниво от 166.38 йени за едно евро, стойност, недостигана в историята на търговията на валутната двойка.

Поскъпването на еврото спрямо йената продължава да се предопределя от очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите в еврозоната, на фона на задържането им на този етап на тези в Япония без промяна.

Лек ръст отбеляза еврото спрямо долара, като към момента единната валута се търгува на нива от около 1.3410 долара за евро, в сравнение със стойността му от 1.3385 долара за едно евро късно снощи.