Доларът регистрира най-голямото си седмично понижение спрямо еврото от април миналата година насам, като до голяма степен причина за това се оказха данните за продажбите на нови жилища в САЩ, които отчетоха най-малките такива от 12 години насам, както и нарасналото геополитическо напрежение.

Резултатът доведе до спекулации за по-нататъшно засилване на кризата на недвижимите имоти в най-голямата световна икономика, които да я отведат до рецесия, коментират пазарните наблюдатели.

В същото време доларът регистрира загуби и спрямо всички основни 16 валути на валутните пазари, като се повиши единствено спрямо мексиканското песо.

През седмицата щатската валута загуби значителните 2.4% спрямо еврото, като зъвърши при ниво от 1.4723 долара за едно евро. Така от началото на годината еврото е поскъпнало спрямо долара със значителните 10.4%.

Японската валута се е повишила спрямо щатската такава с 5.2% за изминаващата си вече година.

Анализатори коментират, че до голяма степен в основата на поскъпването на основните валути спрямо щатската такава през седмицата са били нарасналото геополитическо напрежение, лошите данни за развитието на щатската икономика, както и слабата ликвидност на валутните пазари с приключването на годината.

Водещи по повишение спрямо долара бяха шведската и норвежката крона, които за седмицата поскъпнаха с по над 2.8% спрямо “зелените пари”.

В петък данни за продажбите на нови домове в САЩ регистрираха понижение от 9% през ноември на месечна база до 647 000 такива на годишна. Това бе 12 годишен минимум на показателя, както и значително под средните очаквания на анализаторите.